Merle Tossavaisen kolumni: Älä vertaa elämääsi liikaa bloggaajan elämään!

Merle Tossavainen

Sosiaalinen media ja ripaus skeptisyyttä. Mikä siitä tekisi ihan toimivan yhdistelmän?

Sosiaalisella medialla saattaa olla enemmän vaikutusta elämäämme kuin ensiajattelemalla uskoisi. Oman kokemukseni perusteella sanoisin, ettei se ei aina vaikuta pelkästään itsetuntoon. Jos somelle antaa liikaa valtaa, se vaikuttaa myös muun muassa ajatteluun ja tunnetiloihin.

Olisi hyvä ajatella edes kerran hyvin tarkkaan sitä, miten tapamme käyttää sosiaalista mediaa vaikuttaa meihin. Ei kaikki vaikutus välttämättä negatiivista ole, mutta olemalla siitä jollain tasolla tietoinen, voi tarvittaessa oppia kontrolloimaan paremmin sitä, kuinka kokonaisvaltaisesti antaa eri sosiaalisen median tahojen vaikuttaa itseensä.

Onhan sosiaalisessa mediassa paljon erilaisia vaikuttajia, joista jokainen julkaisee juuri sellaista sisältöä, mitä itse haluaa. Yleensä se ei kuitenkaan vastaa täysin todellisuutta, minkä vuoksi omaa elämäänsä ei tulisi verrata liikaa vaikkapa jonkun seuraamansa bloggaajan elämään. Hän antaa loppujen lopuksi seuraajiensa nähdä ja kuulla vain sen, mitä hän haluaa heille jakaa.

On toki ymmärrettävää, ettei kaikkea vastaanottamaansa tietoa ole helppo kyseenalaistaa. Varsinkin, jos sitä levittää joku, jota ihailee ja arvostaa. Silloin tietoon saattaa alkaa helposti suhtautua kuin pieni lapsi aikuisten puheisiin. Sen imee itseensä kuin sieni, ja sitä kritisoivien tahojen kuuntelu alkaa käydä vaikeaksi. Toisinaan niiden pariin ei edes mielellään hakeudu, mikä on sikäli haitallista, sillä juuri sellainen aiheuttaa kuplautumista. Pelkästään samaa mieltä olevien parissa ei aina synny juuri sellaista rakentavaa keskustelua, jota tarvittaisiin niin yksilöiden kuin yhteiskunnankin kehitykseen. Ei se tietysti turhaakaan ole, mutta myös mielipide-eroista olisi tärkeää keskustella.

Usein puhutaankin siitä, kuinka omien rajojensa ylittäminen kasvattaa ihmisenä. Sanoisin, että se pätee myös mielipiteisiin koskien eri asioita. Ei vastapuolen kanssa ole pakko olla samaa mieltä, mutta aina voi yrittää ymmärtää sitä, miksi toinen ajattelee niin kuin ajattelee ja voisiko siinä olla pohjimmiltaan jotain järkeä. Samalla voi myös hioa omia argumentointitaitojaan, sekä oppia jotain uutta. Vaikka se nostaisikin pintaan joitain ikäviä tunteita, on se sen arvoista. Niiden kohtaaminen yleensä vahvistaa ja kehittää enemmän, kuin niiden pakoilu.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.