Wilma Tynkkysen kolumni: Vapaata mediaa arvostetaan, kunhan se tukee omaa mielipidettä

Wilma Tynkkynen Wilma Tynkkynen

Wilma Tynkkynen

Siitä lähtien kun opin kirjoittamaan, en ole lopettanut. Uskon, että aloin haaveilemaan journalistin urasta jo silloin, kun ensimmäistä kertaa sain lainaksi siskoni tietokoneen, jolla aloin kirjoittaa tarinoita. Kasvaessani vanhemmaksi palo kirjoittaa yhteiskunnan ongelmista kasvoi, ja kiinnostuin journalismista.

Mitä vanhemmaksi olen kasvanut, sitä enemmän olen valaistunut journalistin uran pimeistä puolista. Kun tein koulutyökseni esitelmää journalistin urasta, opin, kuinka paljon väkivaltaa journalistit kohtaavat yksinkertaisesti sen takia, että he välittävät tietoa eteenpäin.

En silloin voinut käsittää, kuinka viha kohdistui heihin, jotka välittävät riippumatonta tietoa. Heihin, jotka välittivät totuuden. Tulin siihen johtopäätökseen, että ihmisille puolueeton media oli ongelma heti, kun median välittämä tieto oli heidän arvojaan ja mielipiteitään vastaan. Journalismia arvostettiin vain silloin, kun se edusti omien mielipiteiden sanomaa.

Sama järkytykseni toistui, kun Yhdysvaltojen kongressiin kohdistuvassa hyökkäyksessä osa hyökkääjistä kohdisti vihan ja väkivallan mediaa kohtaan. Näin netissä videoita ihmisistä, jotka toimittajien jahtaamisen lisäksi rikkoivat paikalle tulleen median tallennusvälineitä, kuten kameroita ja äänityslaitteita. Väitettiin, että media on ihmisten vihollinen.

Näiden ihmisten viha johtui äänestystuloksista. Jostain syystä viha kohdistettiin kuitenkin mediaan, joka ei välittänyt mitään muuta kuin totuutta. Uskon, että viha kumpusi siitä, että media ei välittänytkään tietoa, joka tarjoili heidän omien näkemysten eduksi.

Ihmiset usein unohtavat, kuinka median on tarkoitus tuottaa tietoa, joka on riippumatonta ulkopuolisista tekijöistä. Usein kauhistelen sitä, mikä maailmamme olisi, jos media kertoisi vain siitä, mitä ihmiset haluavat kuulla. On ironista, kuinka jotkut toivovat, että media olisi heidän puolellaan, samalla kun he toivovat median olevan puolueetonta.

Maailma ilman puolueetonta mediaa – ilman vapaata mediaa, on epäluotettava paikka, jossa ihmiset eivät tunnista totuutta valheiden seasta. Media on jo jossain päin maailmaa kallistumassa siihen, että tietyt mediat puhuvat tiettyjen ihmisten puolesta, ja jättävät tietyt asiat sanomatta.

Surullisinta on se, että ihmiset kannustavat siihen, kunhan se ajaa heidän tarpeitaan. Ikään kuin ihmiset eivät tajuaisi, kuinka huono vaikutus rajoitetulla ja puolueellisella medialla voi pitkällä aikavälillä olla. Tavalla tai toisella tämä kontrolloitu media tulisi vaikuttamaan heihin huonolla tavalla ennemmin tai myöhemmin.

On harmillista, että minunkin on pohdittava, miten kirjoittamiini asioihin suhtaudutaan, ja miten sillä voi olla vaikutus minuun. Toki ihmisillä saa olla mielipiteitä, ja tiedolle saa olla vihainen. En vain ymmärrä, miksi tämä viha kohdistetaan heihin, jotka yksinkertaisesti välittävät tietoa eteenpäin.

Uskon maailmaan, jossa tieto otetaan vastaan tietona. Osaamme olla kriittisiä, mutta emme hyppää vihan ja väkivallan sekaan heti, kun näemme tietoa, joka ei tue omia mielipiteitämme. Tämä on ainoa tapa, jolla voimme pitää median turvallisena ja vapaana paikkana. Paikkana, jossa tietoon voi luottaa.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.