Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

17-vuotias saa ajokortin kovin helposti

Traficomin tilaston mukaan Pohjois-Savossa B-ajokortin sai viime vuonna 672 nuorta ikäpoikkeusluvalla. Toissa vuodesta luku kasvoi 27,5 prosenttia. Toissa vuonna koko Suomessa 9870 nuorta ajoi ajokortin ikäpoikkeusluvalla ja viime vuonna luku kasvoi 49,6 prosenttia, kun B-ajokortti annettiin 14 763 nuorelle.

Ikäpoikkeuslupa on tarpeen, kun syy siihen on perusteltu pitkillä etäisyyksillä ja puuttuvalla joukkoliikenteellä ja pitäisi päästä työhön, työharjoitteluun tai kouluun. Myös terveysperusteet ovat hyväksyttäviä syitä.

Alaikäisten B-ajokorttien määrän kasvuun liittyy kuitenkin huolestuttavia piirteitä. Ensinnäkin ikäpoikkeusluvan hakijoista on hylätty vain viitisen prosenttia vuonna 2018 voimaantulleen lakimuutoksen jälkeen. Ajokortti heltiää siten kovin helposti. Toiseksi ajo-opetuksesta vastaa erityisesti alaikäisillä useimmin joku muu kuin autokoulu. 17-vuotiaista ajokokelaista peräti 55 prosenttia sai ajo-oppinsa opetusluvalla ( Maaseudun Tulevaisuus 1.2.).

Liikenneturvan toimitusjohtaja Pasi Anteroinen ehdotti taannoin ( Savon Sanomat 14.11.), että poikkeuslupiin liittyviä ehtoja pitäisi punnita entistä tarkemmin. Poikkeuslupapäätökseen voitaisiin esimerkiksi liittää ehto kuljetuksista, joihin lupa poikkeusaikana oikeuttaa. Ajokokemusta kertyisi siten turvallisemmin. Ehdotukset ovat hyviä. Malttia ja vastuullisuutta korostavan liikennekasvatuksen tarpeellisuutta kotona ja kouluissa ei voi myöskään liiaksi korostaa.