Kaavi tahrii mainettaan riitelyllä

Neljän vuoden kuluttua 150 vuotta täyttävä Kaavin kunta näkyy ja kuuluu uutisissa pienestä koostaan huolimatta. Uutisten sävy vain on ikävä. Kovin usein uutisiin on nimittäin kuulunut joku kiista kuten nyt kunnanjohtajan sosiaalijohtajan eroon johtaneessa tapahtumien ketjussa (Savon Sanomat 3.2.).

Alle 3000 asukkaan kunnan sijainti laajan Kuopion kupeessa ja valtaväylistä sivussa asettavat omat haasteensa kunnalle, joka taistelee olemassaolostaan kasvavien kulujen ja kapenevan tulopohjan ristitulessa.

Kaavilla on nahisteltu viimeisten parin vuosikymmenen aikana kaavoituksesta, elinkeinopolitiikasta, kunnanjohtajan valinnasta, kouluasioista, terveyskeskuspäivystyksestä ja yhteistyöstä naapurikuntien kanssa.

Kunnan pieni koko ei edellytä riitelyä. Päinvastoin sen voisi kuvitella edellyttävän erityistä sopuisuutta paitsi kunnan sisällä myös suhteessa naapuripitäjiin. Yhteen hiileen on parempi puhaltaa kuin pissata.

Jatkuvan kiistelyn keskellä tulevaisuuden näköala hämärtyy. On myös selvää, että kunnan tahriintunut maine on omiaan vähentämään sen vetovoimaisuutta esimerkiksi maallemuuttoa haaveilevien keskuudessa. Epäonnistumisen kierre on todellinen uhka.

Kaavilaisten onkin syytä tivata kevään kuntavaalien alla kaikilta ehdokkailta näkemyksiä ja ajatuksia siitä, millaista tulevaisuuden Kaavia ehdokkaat haluaisivat rakentaa.

Kommentoi