Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 5.2.2021 Elinvoima kasvaa Kuopion ruutukaava-alueellakin

Asuntorakentaminen lisääntyi viime vuonna Kuopiossa 40 prosenttia toissa vuoteen verrattuna. Vaikka huomio keskittyy usein Savilahden upeaan aluekokonaisuuteen, valtakunnalliseen tapaan keskusta-asuminen kiinnostaa myös Itä-Suomen valtakunnanosakeskuksessa. Keskustaan valmistui viime vuonna 450 uutta asuntoa. Lähivuosina trendi jatkuu, vaikka keskustan rakentaminen todennäköisesti tasaantuu ( Savon Sanomat 3.2.).

Historiaan kannattaa kurkistaa aina 1990-loppupuolelle saakka, sillä ruutukaava-alueen suurremontin voi sanoa alkaneen Kallaveden rantamaisemasta, kun Carlsonin laaja rautakauppa varastoalueineen purettiin pois. Sittemmin myös veneiden talvisäilytysalue Maljalahden pohjoisrannalta on kadonnut. Tilalle on tullut monipuolinen joukko kerrostaloja.

Keskustan vetovoimasta paras todiste on ruokakauppojen runsaus. Niitä on noussut ruutukaava-alueelle ja sen välittömään läheisyyteen useita ja yhä nousee: jo nyt on viisi K-marketia, yksi K-supermarket, yksi S-market ja yksi Sale.

Viimeisin uutinen tuli suunnitelmasta, jonka mukaan PeeÄssälle tulee Maljalahden venesatamaan ruokakauppa. Kiitos alueen kasvaneen ja yhä kasvavan elinvoiman ja kaupungin asettamien ehtojen, ikään kuin sivutuotteena veneilijät saavat kaipaamiaan palveluja kuten kunnollisen polttoaineen jakeluaseman, todennäköisesti pysyvän kahvila-ravintolan sekä septi- ja pilssivesipumput, jotka palvelevat erityisesti vierasveneilijöitä. Tuore suunnitelma yli 600 pyöräpysäköintipaikan rakentamisesta matkustajasatamaan puolestaan nostaa satamatoria kesätapahtumapaikkana kauppatorin rinnalle (Savon Sanomat 1.2.).

Jo aikaisemmin on kerrottu, että Kuopion Portti saa puolestaan vuoden kuluttua K-supermarketin, joka osaltaan täydentää uutta palvelukokonaisuutta ja palvelee alueen entisiä ja uusia asukkaita.

Toissa vuoden vilkkaan asuntorakentamisen vuodesta lähtien asuntojen määrä keskustassa lähialueineen kasvaa 2025 mennessä yli 2300:lla. Kaupungin strategisen maankäytön raportin mukaan toissa vuoden lopussa keskustassa ja sen lähialueilla asui 21 835 ihmistä, joten tulevaa kasvua voi pitää merkittävänä.

Sen jälkeen seuraava keskustan elinvoimaisuutta tukeva asuntorakentamisen suuri kokonaisuus käynnistyy viiden vuoden kuluttua Itkonniemellä ja Vanhan aseman alueella. Asuntoja tulee 3000, joihin mahtuu jopa 4500 asukasta, mikä ylläpitää ja lisää Kuopion vetovoimaa.

Keskustan vetovoimasta paras todiste on ruokakauppojen runsaus.