Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Markkinahinta sopii ohjenuoraksi

Kuopion asuntotonttien vuokriin kaavaillaan korotuksia, joita vuokralaiset pitävät rahastuksena, eikä ihme, sillä vuokrat moninkertaistuvat kerralla.

Korotukset kohdistuvat jatkettaviin ja uusiin vuokrasopimuksiin. Keskimäärin omakotitontin vuotuisen maanvuokran korotus on tuhat euroa sijainnista ja tontin koosta riippuen. Sellaiset summat tekevät ison loven pienituloisten kuten eläkeläisten kukkaroon. Tosin Kuopion kaupungille korotukset eivät ole mikään rahasampo, sillä niistä kertyy vuosittain kaikkiaan 40000-100000 euroa vuoteen 2030 saakka eli yhteissumma jää alle miljoonan euron.

Osa suurista korotuksista on perintöä vuodelta 2007, jolloin osa tonttivuokrien korotuksista eivät menneet läpi, mikä selittänee suhteellisesti suurimpia korotuksia.

Tonttivuokrien korotusten arvostelijoiden on hyvä muistaa, että vuokratontista ei tarvitse maksaa kiinteistöveroa, joka on paikoitellen ollut samaa suuruusluokkaa kuin alimmat tonttivuokrat.

Tonttivuokrien korotukset ovat kiinteistöveron tapaan niitä maksuja, joita on helpoin korottaa, koska niitä ei pääse pakoon. Onko se kohtuullista, on tietysti hyvä kysymys.

On kuitenkin todettava, että valmisteilla olevaa uudistusta puoltaa oikeudenmukaisuus. Keskustassa ja sen lähialueilla vuokrien pitää olla suuremmat kuin kauempana.

Tasapuolisuutta korostaa se, että korotukset pohjaavat markkinahintatasoon, toisin sanoen inflaation lisäksi myös maan hinnannousu on otettu korotuksissa huomioon.