Päätoimittajalta: Kuntavaaleista tulee Kuopiossa trilleri

Seppo Rönkkö

Seppo Rönkkö

Savon Sanomien teettämä mielipidemittaus kuntavaaleista havainnollistaa, millaisista asetelmista vaaliuurnia kahden kuukauden kuluttua lähestytään. Neljän vuoden takaiseen tulokseen verrattuna perussuomalaiset on saavuttamassa sekä Pohjois-Savossa että Kuopiossa Kirman Ison vihreen lanseeraaman veret seisauttavan vaalivoiton.

Mielipidemittaus ei tosin ole tuomassa perussuomalaisille maakunnassa suurimman puolueen asemaa vaan sen säilyttäisi kannatuksensa menetyksestä huolimatta keskusta. Tilanne on toinen Kuopiossa. Perussuomalaiset nousisivat kärkeen viidenneltä sijalta.

Poliittiset voimasuhteet ovat railakkaassa liikkeessä maakuntakeskuksessa. Perussuomalaiset ovat ottaneet kannatusta nimenomaan muilta suurilta puolueilta eli keskustan ohella kokoomukselta, mutta myös jonkin verran valtakunnallisissa mittauksissa menestyneeltä sosialidemokraateilta. Se jäisi suuruusjärjestyksessä yhä pronssille.

Mielipidemittauksessa huomattavaa on, että perussuomalaisten kovasta noususta Kuopiossa huolimatta ratkaisevia irtiottoja ei ole tapahtunut. Neljän kärki on 3,6 prosenttiyksikön sisällä. Hienoisella takamatkalla on kannatuksensa vakiinnuttanut vihreät.

Kun kannatuserot ovat näin pienet, Kuopion kunnallispolitiikan valta-asemista seuraavaksi neljäksi vuodeksi käydään tasainen kamppailu.

Tulevien päättäjien pöydälle tulee nivaska kauaskantoisia ratkaisuja. Äänestäjien kuluttajansuoja edellyttää, että puolueet ja ehdokkaat kertovat niihin kiertelemättä kantansa. Kysymys on verorahojen käytöstä. Ja jos tulevat valituiksi, ovat sitten sanojensa mittaisia.

Oman haasteensa asettavat poikkeusolot. Kuinka puolueet ja ehdokkaat saavat viestittyä sanomansa? Kun sitä ei päästä kertomaan entiseen tapaan kentälle, puolueet järjestävät tälläkin viikolla verkkotapahtumia. Se jää nähtäväksi, kuinka kansa niihin löytää.

Kun kuntavaalien lähtöasetelma on Kuopiossa harvinaisen tasainen, puolueiden ei ole vara epäonnistua listojensa rakentamisessa.

Ehdokkaita on jo runsaasti tiedossa, mutta kolmen viikon kuluttua äänestäjät pääsevät asiaa tarkastelemaan yksityiskohtaisesti, kun ehdokashakemukset on viimeistään jätettävä.

Yksikin ylivertainen kandidaatti saattaa olla puolueelle kullanarvoinen niin kuin Jan Vapaavuori oli kokoomukselle Helsingissä neljä vuotta sitten. Hän veti puolueensa henkilökohtaisella äänivyöryllä vaalivoittoon ja itsensä pormestariksi.

Sellaista ei ole Kuopiossa näköpiirissä. Tiukan kisan ratkaisevia elementtejä on monipuolinen ja uskottava ehdokaslista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.