Pääkirjoitus 20.2.2021 Hyvät hiihtolomalaiset, varokaa visusti virusta

Kiireisimmät Tahkolla ja muualla Savossa hiihtolomaansa viettävistä eteläsuomalaisista perheistä lienevät purkaneet laukkuja jo perjantai-iltana hotellihuoneissa, vuokramökeissä ja omissa huviloissaan. Kenties innokkaimmat hiihtoniilot ja -noorat ovat rynnänneet sujakoimaan loistokuntoisilla laduilla saman tien.

Onkin miellyttävää, että näin koronan riivaamina aikoina on mahdollista toivottaa hiihtolomavieraat tervetulleiksi turvalliseen Pohjois-Savoon. Samaan hengenvetoon on todettava kaikkien maakunnan ihmisten yhteinen toivomus, että kukin kulkija varoo visusti virusta. Varomattomuus ja piittaamattomuus ohjeistuksista ja suosituksista viruksen leviämisen estämiseksi saattavat johtaa kulkutaudin kiihtymisvaiheeseen.

Ensi viikolla lupaa koulusta on kaikilla Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Ahvenanmaan koululaisilla. Uudellamaalla koronan ilmaantuvuus on kaksinkertainen koko maan lukuihin verrattuna. Tilanne on paha myös Varsinais-Suomessa. Lomailu käynnistyy siten hyvin ristiriitaisissa tunnelmissa. THL:n suosituksen mukaan pääkaupunkiseudulta ei pitäisi matkustaa nyt yhtään minnekään, koska epidemiatilanne on vaikeutunut. Sosiaali- ja terveysministeriö huomautti, että epidemiatilannetta luonnehtivat suuret ja nopeasti muuttuvat alueelliset erot.

Yksi muistiinmerkittävä korjauskohde liittyykin varattujen lomien, hotelliyöpymisten ja mökkivuokrausten peruutusehtoihin. Kuluttajansuojaa pitäisi synkronoida niin, että rahat voisi saada takaisin juuri nopeasti muuttuneessa pandemiatilanteessa, kun viranomaissuositukset kehottavat välttämään matkustusta. Tällä hetkellä kynnys perua koko perheen matka on korkea, kun lomamökki on varattu ja maksettu. Nyt ei auta kuin huolehtia, että kaikki lähtijät ovat terveitä, eikä kulkutaudin oireita ole.

Periaatteessa koronaa on mahdollista välttää menestyksellisesti, jos vain jaksaa pitää koko ajan mielessä muutamat perussäännöt. Yöyvy omalla porukalla mökissä, jos mahdollista. Älä mene munkkikahvilla kuppilaan, jos siellä on tungosta. Syö vaikka omia eväitä, jos väkijoukkoja ei voi muutoin välttää. Vältä jonoja suksivuokraamoissa ja hiihtohisseillä. Pidä turvavälit. Huolehdi käsihygieniasta. Pue maski, kun kuljet väkijoukossa.

Viranomaisten neuvoista tärkein on välttää öisiä istuntoja yöravintoloissa. Humalatila heikentää helposti ihmisen kykyä kontrolloida omia tekemisiään, vaikka asenne viruksentorjuntaa kohtaan pysyisikin torjuvana.

Neuvoista tärkein on välttää öisiä istuntoja yöravintoloissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut