Päätoimittajalta: Pieksämäellä on syytä olla huolissaan Diakista

Seppo Rönkkö

Seppo Rönkkö

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) Pieksämäen yksikössä on eletty vuosikausia epävarmuuden aikaa. Diakin johdon papereissa Pieksämäen kampus on ollut lakkautettavien listalla, eivätkä kuukausi sitten rehtorina aloittaneen Elina Juntusen ympäripyöreät lausunnot ( Savon Sanomat 22.2.2021) parempaa lupaa.

Juntunen puhuu kauniisti Diakin perinteistä Pieksämäellä, mutta liputtaa liikkuvan kampuksen mallin puolesta. Hän toteaa, että opetuksen "järjestäminen ei ole kiinni kampuksesta tai rakennuksesta, sillä koulutus voidaan järjestää verkossa tai kumppanuusyhteistyönä". Keppihevoseksi tuntuu sopivan koronan aikana yleistynyt etäopetus.

Niin. Jos tämä toteutuu, mitä muuta se tarkoittaa kuin yksikön sulkemista? Siinä ei pieksämäkeläisiä lämmitä, että Kainuusta lähtöisin oleva Juntunen sanoo omaavansa itäsuomalaisen sielunmaiseman.

Diipa daapat sikseen. Diakin toimintoja on tähän saakka kehitetty niin sanotun neljän ilmansuunnan periaatteen mukaisesti. Sillä on kampukset Helsingissä, Turussa, Porissa, Oulussa ja Pieksämäellä.

Ammattikorkeakoulun edellinen johto sai melkein toteutettua suunnitelmansa, jolloin Diak olisi ollut läsnä Helsingin ja Oulun ohella Tampereella.

Vaikka Diak on yksityinen oppilaitos ja tekee päätöksensä itsenäisesti, sitä ei katsottaisi hyvällä, jos se keskittäisi toimintonsa suuriin kaupunkeihin ja kääntäisi selkänsä elinvoimaansa menettäville alueille. Näkökulmaa on korostanut Diakin siteet kirkkoon. Sen suurin omistaja on Kirkkopalvelut.

Asialla on maallinenkin puolensa.

Savonlinnassa nuollaan pitkään haavoja opettajakoulutuksen menettämisestä. Jos Diakin Pieksämäen kampukselle laitetaan pönkkä ovelle, toinen merkittävä koulutusyksikkö joutuisi lahtipenkkiin Etelä-Savossa.

Se ei olisi helppo pala tasapainoista alueellista kehittämistä hellivälle keskustajohtajalle Annika Saarikolle, jolla toisaalta on oma lehmä ojassa Diakin pienimmässä yksikössä omassa vaalipiirissä Turussa. Miitä sanoo porilainen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Pieksämäen Diak kouluttaa sosiaalialan osaajia koko itäiseen Suomeen. Yksikkö kykenee luontevasti rakentamaan yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston kanssa, jolla on sosiologian, teologian ja kasvatustieteiden opetusta.

Ja olisi hyvä välttää sama virhe, joka tehtiin hammaslääketieteellisen lopettamisessa Kuopiossa. Päätös piti kumota, kun vuosikymmenessä kävi selväksi, ettei itäiseen Suomeen saatu riittävästi hammaslääkäreitä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut