Pääkirjoitus 1.3.2021.: Pihan luopuminen kertoo kokoomuksen ahdingosta

Entinen kansanedustaja Kirsi Piha mätkäytti lauantaina märän rätin päin kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kasvoja. Piha luopui yllättäen tavoittelemasta Helsingin pormestarin paikkaa. Käytännössä Piha ei asetu ehdokkaaksi kevään kuntavaaleissa, joissa pormestarin paikka välillisesti ratkeaa.

Pihan perusteli ratkaisuaan sillä, että hänellä olisi ”nykytilanteessa” vaikeuksia pormestarina edustaa kaikkien kokoomuslaisten arvoja. Pihan mukaan kokoomuksen perusarvo on hyvinvoiva ja toimelias yhteiskunta, jossa kaikilla on mahdollisuus yrittää, tehdä työtä ja elää hyvää elämää. Se ei perustu ennakkoluuloiseen ja eri ryhmiä syrjivään ajatteluun.

Mistä oikein on kyse? Mitä kokoomukselle Pihan mielestä on tapahtunut?

Vastausta voi etsiä Helsingin Sanomien (14.1.) uutisoimasta kokoomuksen sisäisestä selvityksestä. Kokoomuksen johto olisi päättänyt selvityksen perusteella selkiyttää puolueen ”perusporvarillista” eli arvokonservatiivista ja oikeistolaista viestiä, koska puolueen ylivoimaisesti tärkein kamppailu äänestäjistä käydään perussuomalaisten kanssa.

Tällaisen linjan johtotähdeksi Pihasta ei ole. Hän on arvoliberaali poliitikko, joka monissa asioissa on lähellä vihreitä. Pihan ja hänen tukijoidensa näkemys varmasti oli, että hän juuri sen vuoksi sopii pormestariehdokkaaksi. Helsingissä kokoomus puolueen sisäisen selvityksenkin mukaan kamppailee vihreiden kanssa samoista äänestäjistä.

Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Helsingin Uutisten lauantaina julkaiseman kannatusmittauksen mukaan vihreät on noussut Helsingissä ohi kokoomuksen suosituimmaksi puolueeksi. Kokoomus on menettänyt kannatustaan ja mitä ilmeisemmin eniten perussuomalaisille.

On myös kerrottu, että kokoomuksen Helsingin piiri ei ole kokonaisuudessaan ryhmittynyt tukemaan Pihan ehdokkuutta. Keskustelu erityisesti sosiaalisessa mediassa on ollut ilkeää.

Piha on varmasti vilpitön arvellessaan, että hän ei pormestarina kykenisi vastaamaan kaikkien kokoomuslaisten odotuksiin. Toisaalta hän pohtinee myös sitä, että kokoomuksen selviytyminen kuntavaaleissa suurimmaksi ryhmäksi ei olisi lainkaan varmaa.

Rivivaltuutetuksi menestynyt yrittäjä ei halua ryhtyä.

Kokoomus ja Petteri Orpo ovat ahdingossa. Suurimman puolueen aseman menettäminen Helsingissä olisi noloa ja voisi vaikuttaa vaalien valtakunnalliseen tulokseenkin. Jos vaalin tulos on kokoomuksen kannalta heikko, Orpon jatko puolueen johdossa on entistä enemmän vaakalaudalla.

Kommentoi