Trump on republikaanien kilpi

Sunnuntai-iltana Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump tuli julkisuuteen entisin elein, puhein ja valhein. Puhe yleisön edessä oli ensimmäinen sitten loppiaisen murheellisten tapahtumien Capitol-kukkulalla.

Trump paljasti, ettei hän aio perustaa uutta puoluetta. Se ei vaikuttaisi olevan tarpeellistakaan, sillä eri mielipidetiedustelut osoittavat ylivoimaisen enemmistön republikaaneista tukevan entistä presidenttiä ja moni heistä toivoo Trumpin pysyvän vahvassa asemassa puolueessa myös jatkossa. Käytännössä Trumpin retoriikka merkitsee hänen kanssaan eri mieltä olevien karkottamista puolueesta. Republikaanien keskuudessa elää vahvana myös toive siitä, että Trump asettuu ehdolle presidentinvaalissa myös neljän vuoden kuluttua. Sunnuntaina Trump ei tosin sitä vielä luvannut, vaikka vihjasikin siihen suuntaan.

Trumpin suosiota selittää republikaanisen puolueessa yhä lisääntyvä pelko siitä, miten puolueen käy, jos demokraattien ajama hanke vaalijärjestelmän muuttamiseksi toteutuu. Trump on sopiva kilpi torjumaan äänestämisen helpottamista. Republikaanit epäilevät kirjeäänestystä ja lisäksi he lyhentäisivät mielellään ennakkoäänestyksen kestoa ja myös vaalipäivän äänestysaikaa. Trumpin toteamus siitä, että tarvitaan vain yksi vaalipäivä, sopii kuvaan. Mitä vaikeampaa äänestyksestä tulee, sitä harvempi pienituloinen demokraattiäänestäjä vaivautuu äänestämään.

Lyhyellä tähtäimellä taktiikka voi toimiakin, mutta pitkällä tähtäimellä ei.

Kommentoi