Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parlamentista Merja Mäkisalo-Ropponen | Omaishoidon piirissä koko kirjo

Yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia. Omaishoitotilanteissa on eroja hoivan sisällön, keston ja rasittavuuden suhteen. Omaishoito on hoidettaville inhimillistä ja yhteiskunnalle edullista, minkä vuoksi hoitajien tukeen, apuun ja rinnalla kulkemiseen kannatta panostaa.

Omaishoitotilanne mielletään usein ikäihmisten hoitamiseksi, vaikka monet hoidettavat ovat lapsia tai työikäisiä. Omaishoitajia ovat muun muassa vammaisen lapsen vanhemmat, puolisoaan hoitavat ja ikääntyvistä vanhemmistaan huolehtivat lapset. Hoitosuhde voi kehittyä hitaasti hoidettavan avuntarpeen lisääntymisen seurauksena tai äkillisesti sairauskohtauksen, onnettomuuden tai erityistä hoivaa tarvitsevan lapsen syntymisen myötä.

Suomessa on myös nuoria hoivaajia eli alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka kantavat hoitovastuuta esimerkiksi vanhemmasta, joka on vammautunut, sairastaa kroonista sairautta tai jolla on mielenterveyden ongelmia. Heillä koulu-uupumus, masennusoireilu, ahdistuneisuus ja yksinäisyys ovat yleisempiä kuin muilla nuorilla.

Suurin osa omaishoitajista on muistisairasta läheistään hoitavia, usein iäkkäitä aviopuolisoita. Muistiliiton ja THL:n viime vuonna toteuttamassa muistibarometrissä tuli esille, että omaishoitajien kuntoutuksen saatavuus on vähentynyt viidessä vuodessa.

Tämä ei selity koronaepidemialla, vaikka se on viimeksi kuluneen vuoden aikana entisestään heikentänyt tilannetta.

Ihmisoikeuskeskuksen selvityksen mukaan omaishoitajien työn sitovuus kasvoi viime kevään aikana, kun tilapäishoitoa omaishoitajien vapaiden ajaksi ei välttämättä saanut. Kontaktit muihin ihmisiin vähenivät ja mahdollisuus ulkona liikkumiseen heikkeni. Läheisten tavallisesti antama apu ja tuki olivat katkolla tai vähentyneet ja samanaikaisesti viralliset sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat puoliteholla.

Omaishoitajien kuntoutuksen saatavuus on vähentynyt.

Omaishoitajat tarvitsevat kokonaisvaltaista tukea ja apua vaativassa tehtävässään. Esimerkiksi perhehoito soveltuu erinomaisesti omaishoitoa tukemaan. Sitä voidaan toteuttaa joko perhehoitokodissa tai kotiin annettavana perhehoitona.

Omaishoitajien tärkeää työtä ja jaksamista on tuettava entistä vahvemmin. Se on sekä inhimillistä että säästää tulevia kustannuksia.

Kirjoittaja on sosiaalidemokraattien kansanedustaja Joensuusta.