Fidesz jätti lopultakin EPP-meppiryhmän

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ilmoitti Unkarin kansallismielisen ja oikeistopopulistisen valtapuolueen Fideszin jättävän keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän Euroopan parlamentissa. Puolue ilmoitti lähdöstä ennen kuin se ennätettiin erottaa EPP:n sääntömuutoksen ansiosta.

Orbán on rakentanut määrätietoisesti polkua kohti yksinvaltaa rakentamalla vaalijärjestelmästä itseään ja johtamaansa puoluetta suosivan sekä rajoittamalla tuomioistuinten, median, järjestöjen ja tutkijoiden vapautta. Unkari luokitellaan jo itsevaltiuden ja demokratian välissä olevaksi hybridivallaksi.

Orbánin politiikkaa ero ei muuta. Päinvastoin hän saa lisää aihetta jatkaa valheellisia väitteitään demokratian vastaisesta ja epäoikeudenmukaisesta EU:sta.

Ero on kuitenkin merkityksellinen, koska Fidesz on sotkenut EPP-parlamenttiryhmää omaan tahmaiseen politiikkaansa, joka on loukannut oikeusvaltioperiaatetta monin tavoin. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan yhteistyön esteenä on ollut Fideszin jatkuva tietojen ja tosiasioiden vääristely.

Fideszin tapaus todistaa jo tähän mennessä toimimattomaksi sen pumpulimaisen pehmeän holhoavan suhtautumisen, joka on sisältänyt myönnytyksiä ja ymmärrystä. Seuraavaksi EPP:n pitäisi ryhdistäytyä erottamaan Fidesz myös puolueesta ja se tapahtuneekin, kunhan pandemia hellittää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.