Viranomaiseen on voitava luottaa

Alahärmäläinen Pentti Korpi oli yksi romutuspalkkioiden nippuhakemuksen tekijöistä, joita ennätti lähteä Traficomille 1.12.2020-22.1.2021 kaikkiaan noin 300 (Tekniikan Maailma 5/2021). Autojen keräilyä harrastava mies oli päättänyt joulupyhien jälkeen selvittää, saisiko romutuspalkkioita niputtaa. Traficomista oli kerrottu soittajalle, että kyllä saa. Korpi teki hakemukset 44 autosta. Lisäksi hän päätti romuttaa pihallaan olleita rekisteröimättömiä autoja 76 kappaletta, mutta tähteelle jäi vielä parikymmentä autoa. Korpi päätti hankkia 88000 euron romutuspalkkioilla lataushybridin. Volvo XC60:lle tuli lisävarusteineen hintaa jokseenkin romutuspalkkioiden verran.

Tammikuun puolivälissä Traficom ilmoittikin, ettei romutuspalkkioita maksetakaan kuin yhdestä autosta.

Korpi katsoo viranomaisen rikkoneen luottamuksensuojaa. Hän kun on toiminut hyvässä uskossa ja tehnyt vieläpä "valtiolle viherpalveluksen". Hallinto-oikeuden emeritusprofessorin Olli Mäenpään Tekniikan Maailmalle antama lausunto luottamuksensuojan merkityksestä on sama kuin Korvella.

Meni asia oikeuteen tai ei, Korpi on oikeassa ainakin siinä, että Suomessa on totuttu luottamaan viranomaisen sanaan. Tavallisen kansalaisen logiikka kulkee niin, että jos viranomaisen sanaan ei voi nyt luottaa, ei kai voi seuravallakaan kerralla. Romutuspalkkiot ovat pieni hinta luottamuksen säilyttämisestä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut