Pääkirjoitus 6.3.2021: Oma rokotevalmistus parantaisi huoltovarmuutta

Jo aikaisemmin ilmoille heitetty ajatus Suomen omasta rokotevalmistuksesta nousi jälleen esille torstai-iltana, kun presidentti Tarja Halonen vahvisti MTV Uutisille Venäjän tarjonneen Suomen käyttöön Sputnik V -koronavirusrokotteen valmistusteknologiaa. Asiasta oli kertonut ensin Venäjän valtion omistama uutistoimisto Tass. Venäläisrokote on parhaillaan Euroopan lääkeviraston arvioinnissa myyntilupahakemusta varten.

Tarjous rokotteen valmistusteknologian toimittamisesta Suomen käyttöön on taitava poliittinen manööveri. Se ensinnäkin vihjaa, että Suomessa on tehty virhe, kun on luovuttu omasta rokotevalmistuksesta. Toiseksi venäläisteknologialla suomalaisessa rokotetehtaassa valmistettu rokote voisi edistää Sputnik V:n menekkiä maailmanlaajuisesti. Kolmanneksi tarjous osaltaan todistaa Venäjän sinnikkäästä halusta ylläpitää suhteita EU-maiden kanssa ensisijaisesti kahdenvälisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteasioista vastaava ylilääkäri Hanna Nohynek huomautti STT:n haastattelussa, että Suomessa on rokotevalmistuksen tietotaito olemassa adenovirusvektorirokotteiden tekemiseksi: "Itä-Suomen yliopisto yhdessä Helsingin yliopiston kanssa on tehnyt työtä jo pitkään. Seppo Yli-Herttualalla, Kalle Sakselalla ja Kari Alitalolla on tekniikka hallussa". MTV Uutisille Nohynek puolestaan huomautti, että Itä-Suomen yliopistolla olisi kyseisen tekniikan tietotaito, mutta laajan skaalan GMP-tuotantotilat pitäisi pystyttää. GMP tarkoittaa lääkkeiden valmistuksen hyviä tuotantotapoja. Sellaisen laitoksen rakentaminen olisi kallista, sillä rokotevalmistuksen kannattavuus perustuu valtaviin tuotantomääriin ja alhaisiin tuotantokustannuksiin. Suomen markkinat ovat pienet ja tuotantokustannukset suuret tai ainakin suuremmat kuin vaikkapa Intiassa, missä valmistetaan muun muassa AstraZenecan rokotetta.

Jos lähtökohdaksi kuitenkin otetaan huoltovarmuuden turvaaminen rokotevalmistuksessa, viisainta on tähdätä kustannustehokkaaseen ratkaisuun. Sellainen rokotetehdas olisi varmasti mahdollista rakentaa Kuopioon, missä on runsaasti osaamista ja Savilahden kampuksen ansiosta myös maailmanluokan toimintaympäristö kansainvälisen tason lääketuotannolle.

Maailmanlaajuiset rokotemarkkinat ovat kasvaneet koronan vuoksi. Asiantuntijat ovat arvioineet, että koronan kaltaiset virukset ovat saattaneet tulla jäädäkseen. Sen varalta, että arviot pitävät kutinsa, oman rokotevalmistuksen pystyttämisen keinoja on järkevää ainakin selvittää perusteellisesti – huoltovarmuuden parantamiseksi.

Rokotetehdas olisi varmasti mahdollista rakentaa Kuopioon.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut