Pääkirjoitus 10.3.2021: Hintojen nousu on merkki kasvusta ja säteilee laajalle

Euroopassa on varovasti iloittu viime viikkoina siitä, että hinnat ovat alkaneet nousta eli inflaatio on käynnistynyt ja yltänyt lähes prosentin vauhtiin. Nopeamman inflaation aikoja muistavia tilanne saattaa huvittaa, mutta koronan tainnuttaman talouden oloissa orastava inflaatio on ilahduttava elon merkki.

Eurostat arvioi, että helmikuussa euroalueella hinnat nousivat 0,9 prosenttia. Yhdysvaltojen työministeriö laski puolestaan tammikuun inflaatiovauhdiksi 1,4 prosenttia. Samalla myös Yhdysvaltojen valtionlainojen pitkät korot ovat kääntyneet ylös.

Odotuksia inflaation jatkuvasta kiihtymisestä pitää yllä tietoisuus Yhdysvaltojen tiistaina sinetöidystä 1900 miljardin dollarin elvytyspaketista. Osa asiantuntijoista aprikoi jo inflaation karkaamista, mutta osa taas katsoo talouden tilanteen vain normalisoituvan hintojen nousun myötä.

Keskuspankit ja valtiot ovat pumpanneet rahaa markkinoille, jotka ovat pysyneet hengissä ikään kuin letkuissa. Voidaan kuitenkin sanoa, ettei inflaatio ole kokonaan kadonnut, sillä runsaat rahat ovat etsiytyneet osakemarkkinoille.

Pörsseissä on nähty komeita kurssinousuja, kiitos kasvuyhtiöiden. Niiden tulevaisuuden kassavirtoja on laskettu matalien korko-odotusten vallitessa pörssikursseihin. Korkojen nousu laskee kasvuyhtiöiden kursseja.

Kun Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell huomioi viime viikolla korkojen nopean nousun, mutta ei ilmaissut keskuspankin halua puuttua siihen, pitkät korot nousivat ja pörsseissä nähtiin miinuksia. Toisaalta samaan aikaan euroalueella korot laskivat.

Ponsse on alkanut kärsiä jo komponenttipulasta.

Pörsseissä on meneillään rotaatio, sillä niin sanottujen arvo-osakkeiden osakekursseihin kohdistuu odotuksia noususta. Pohjois-Savostakin taitaa löytyä yksi sellainen pörssiyhtiö, nimittäin vieremäläinen Ponsse. Patoutuneen kysynnän purkautumisesta kertoo se, että monen muun kilpailijansa tavoin Ponsse on alkanut kärsiä jo komponenttipulasta ( Maaseudun Tulevaisuus 5.3.).

Todellisesta talouskasvusta on seurannut perinteisesti se, että polttoaineiden hinnat nousevat. Siitäkin on jo merkkejä. Sen lisäksi, että kysyntä on kasvanut, öljyntuottajamaat ovat päättäneet pitää tuotannon ennallaan. Polttoaineita parempana talouskasvun merkkinä voidaan pitää sitä, että ruostumattoman teräksen hinnat ovat jatkaneet nousuaan.

Savolaista asuntovelallista puolestaan kiinnostaa varmasti kaikista eniten se, miten käy asuntolainojen viitekorkojen. Voivatko nekin nousta paljon ja nopeasti? Lohdullinen viesti on, että ainakaan asiantuntijat eivät sellaiseen usko. Asuntomarkkinoiden riskit ovatkin enempi toisaalla.

Kommentoi