Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kivijalkana coloradolainen palomies

Kotikyläni puskaradio Facebookissa tiesi tässä hiljattain kertoa seuraavaa: Kylällä liikkuu omituisempi heppu, vieläpä humalassa. Juopuu kaltaistensa seurassa, mutta toikkaroi muidenkin ovilla ja tupsahtelee sisään kutsumatta. Kaiken kukkuraksi esittäytyy coloradolaiseksi palomieheksi.

Kiitin puskaradiota. Tiesin pitää varani, ovet lukossa ja lapset turvassa.

Asia palautui mieleeni, kun Australia ylitti hiljattain kansainvälisen uutiskynnyksen.

Facebook esti australialaiset uutissivustot palvelussaan noin viikoksi maan uuden medialain vuoksi. Laki edellyttää, että verkon isot alustayhtiöt maksavat korvauksia mediayhtiöille uutisten jakamisesta alustoillaan.

Aloin tuumiskella, mitä Facebook olisi ilman uutisia. Yhtiö on vakuutellut, että uutissisällöt eivät ole sille merkittäviä, mutta korostanut omaa merkitystään median verkkokävijämäärille.

Väittäisin, että Facebook vähättelee uutisten merkitystä palvelussaan. Se on totta, että alustalla on iso merkitys medioiden kävijävirroille, mutta se ei juurikaan tuota taloudellista lisäarvoa.

Mitä Facebookiin jäisi ilman uutisia?

Takaisin peruskysymykseen. Mitä Facebookiin jäisi ilman uutisia?

Kertomukset coloradolaisista palomiehistä puskaradiossa. Ja se onkin Facebookin mutta myös koko sosiaalisen median kivijalka.

Tässä on toki riskinsä riippuen tietenkin siitä, miten totuudenmukaisesti ja asiallisesti ihmiset osaavat sanomisensa asetella. Esimerkiksi minä koin puskaradion varoitukset humalaisesta ukonturjakkeesta hyödyllisiksi, varsinkin kun itse näin tyypin toikkaroivan kylällä.

No mutta, Facebookista voi vielä lukea uutisia. Australiassakin. Uutiseston purkamisesta päästiin lopulta sopuun. Mediatietojen mukaan Australian hallitus myöntyi joihinkin Facebookin vaatimuksiin. Tämä kertonee jotain olennaista yksittäisen teknologiayhtiön globaalista neuvotteluvoimasta.

Tapausta on seurattu maailmalla tarkasti. Isot teknologiayhtiöt pelkäävät, että laista muotoutuu ennakkotapaus. Alustayhtiöiden huoli ei ole aiheeton. Esimerkiksi EU hyväksyi viime vuonna uuden tekijänoikeusdirektiivin, jossa on Googleen ja Facebookiin liittyviä sisältökorvausasioita. Direktiivin soveltaminen lainsäädäntöön pitäisi olla alueellisesti valmis kesäkuussa, mutta mediatietojen mukaan se on myöhässä, myös Suomessa.

Jonkinlaista internetin uusjaon väreilyä on siis ilmassa. Hankala sanoa, mihin se lopulta johtaa. Varmasti Facebookin johdossakin kuitenkin pohditaan, riittääkö somealustan kivijalaksi coloradolainen palomies, vai tarvitaanko siihen jotain muuta, ja mitä tästä kaikesta pitäisi maksaa.