Pääkirjoitus 7.3.2021: Välttämätön vaalien siirto viestii epäonnistumisesta

Kuntavaalien siirron voi sanoa muuttuneen arvailujen kohteesta harkintaa edellyttäväksi hankkeeksi kaksi ja puoli viikkoa sitten, kun oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoi STT:lle antamassaan haastattelussa, että kuntavaalien järjestämisen ajankohtaa ja mahdollista siirtämistä on pohdittava huolellisesti vielä helmikuun aikana. Puolueet tyrmäsivät ajatuksen ja vastustivat sitä viimeiseen saakka. Viimeksi vaaleja on siirretty, kun kuntalain muutoksella kuntavaalit päätettiin järjestää lokakuun 2016 sijasta huhtikuussa 2017.

Lauantaina oli toinen ääni kellossa, vain perussuomalaiset vastustivat vaalipäivän siirtoa kesäkuulle. Äkillinen mielenmuutos kertoo, että ennusteiden mukaan tautitilanne uhkaa vaikeutua järkyttävän nopeasti ja tekee käytännössä mahdottomaksi järjestää vaalit terveysturvallisesti. Lauantaina Ylen ykkösaamussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta katsoi, että pari kuukautta myöhemmin vaalit ovat terveysturvallisesti helpommat.

On ikävää, että perussuomalaiset vastustivat vaalien siirtämistä eivätkä kyenneet sitoutumaan siihen. Yksimielisyys olisi ollut arvokasta. Nyt vaalien siirto politisoitui rumasti ja aivan turhaan. Toisaalta puolueen kategorinen päätös vastustaa siirtoa terveysviranomaisten virkavastuulla esittämistä tosiasioista piittaamatta voi kertoa yleisemminkin puolueen tavasta toimia ja jäsentää poliittista päätöksentekoaan.

Siirto synnyttää toki kysymyksiä. Miksi uudeksi ajankohdaksi valittiin juuri 13. kesäkuuta eikä jotakin myöhempää päivää? Oliko ehdokasasettelua pakko venyttää 4.5. saakka? Osa puolueista olisi ollut valmis myös syysvaaleihin. Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen katsoi vielä 17. helmikuuta, että jos vaaleja siirretään, vähintään puoli vuotta on sopiva aika. Tehty ratkaisu ei siirrä vaaleja kahtakaan kuukautta. Olisi noloa, jos vaaleja pitäisi siirtää vielä uudelleen.

Pandemiaolot ovat paljastaneet oikeusministeriön toiminnasta jäykkyyksiä. Julkisuuteen on välittynyt kuva, että vaalien järjestämiseen ei alettu paneutua viime keväänä asian edellyttämällä tarmolla. Tiedotteessaan oikeusministeriö ilmoitti 1. lokakuuta, että se valmistelee kuntavaaleja turvallisiksi koronatilanteesta riippumatta yhteistyössä THL:n kanssa. Tavoite ei toteutunut, vaikka virkamiehet vakuuttavat paljon tehdyn. Vaalien siirron varalta ei ollut edes vielä helmikuun puolivälissä varsinaista varautumissuunnitelmaa. Vaalien siirron hyväksyttävyyden kannalta onkin välttämätöntä, että sen perustelut tulevat julki.

Syntynyttä tilannetta voidaan pitää viranomaisten ja hallituksen epäonnistumisena paitsi vaalien järjestämisessä myös epidemian torjunnassa, jossa tosin myös jokaisella kansalaisella on oma merkittävä vastuunsa.

Tautitilanne uhkaa vaikeutua järkyttävän nopeasti.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut