Ehdokasasettelu kertoo suuntaviivoja

Alkuperäisen kuntavaaliaikataulun mukainen ehdokasasettelu päättyi tiistaina kello 16. Pohjois-Savon vaaliasetelma on nyt nähtyjen listojen valossa erittäin mielenkiintoinen. Toki listoihin tulee todennäköisesti vielä muutoksia, kunhan eduskunta hyväksyy lakimuutokset kuntavaalien siirrosta ja ehdokaslistoja voi täydentää toukokuun 4. päivään saakka.

Jo nyt ehdokasasettelu kertoo suuntaviivoja tulevasta kansanvallan koitoksesta. Ehdokasmääriään viime vaaleista ovat kasvattaneet perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja vihreät.

Keskusta ja kokoomus ovat puolestaan kyenneet pitämään listat jokseenkin entisellä tasolla, vain vähäisin miinuksin. SDP:n ehdokashankinta on sen sijaan jossain määrin epäonnistunut, sillä ehdokasmäärä on pudonnut noin 40:llä.

Maakunnan tasolla näyttää, että perussuomalaiset ajavat keskustalaiset ahtaalle. Kuopiossa näyttää puolestaan tulevan äärimmäisen tiukka kisa. Ahtaalla on SDP vajaan listansa vuoksi, mutta toisaalta puolueella on vahva kärkiehdokas kansanedustaja Tuula Väätäinen. Keskustan tilanne on hieman arvoitus Kuopiossa, sillä gallupien alamäkeä torjumaan lähtevät valtiollisista vaaleista tutut Elsi Katainen ja Sallamaarit Markkanen. Kokoomuksen menestyshaaveita tukevat etenkin kansanedustaja Marko Kilpi ja valtuuston puheenjohtaja Sari Raassina. Viime vaalien äänikuningatar kansanedustaja Minna Reijonen (ps.) oletettavasti vetää tällä kerralla entistä suuremman joukon perussuomalaisia valtuustoon.

Kommentoi