Jukka Patrakan kolumni: Suomen kallein hankinta, joka tuskin koskaan joutuu tositoimiin

Jukka Patrakka

Jukka Patrakka

Hallitus jatkaa elvyttävää talouspolitiikkaansa koronan vuoksi, mutta ennen pitkää joudutaan päättämään säästöistä ja varmaan leikkauksistakin. Vastustuksen takia siitä ei tule helppoa.

Valtiolla on edessään monia rahareikiä kuten Hornet-kaluston seuraajan valinta.

Tilattavista monitoimihävittäjistä tulee Suomen valtion historian kallein hankinta, jonka kokonaiskustannukseksi on määritelty 10 miljardia euroa. Näin kalliin hankinnan kyseenalaistajia varmasti löytyy.

Puolustusvoimat pitää päätehtävänään luoda tilanne, jossa sota ehkäistään jo ennakolta. Mutta olisivatko kymmenet hävittäjät pelote, jos kimppuun tullaan sadoilla hävittäjillä?

Hävittäjäkaupan tavoitteena on laatu eikä määrä. Oletettu vihollinenkin panostanee laatuun. Kallista konetta ei ehkä niin helposti aseteta vaaralle alttiiksi.

Suomi tuskin joutuu hyökkäyksen kohteeksi, mutta päätös varautumisesta on tehty. Suomi saattaisi joissakin mallinnuksissa joutua vastakkain Venäjän kanssa seurauksena Naton ja Venäjän välisestä kriisistä.

Video paljastaa, kuinka raivokkaasti sota voisi alkaa.

Puolustusvoimien Taistelukenttä 2020 -opetusvideo paljastaa, kuinka raivokkaasti sota voisi alkaa. Uskottavasta videosta uutisoi muun muassa yhdysvaltalainen National Interest viime vuonna.

Opetusvideo esittää koulutettaville mallin hybridisodasta:

Tietoliikennehäiriöt pysäyttävät auto- ja junaliikennettä, Kelalla on vakavia maksuliikennehäiriöitä, Lappeenrannan juomavesi saastuu, Helsingistä häviävät sähköt ja Loviisan ydinvoimala ajetaan alas vaaratilanteen vuoksi.

Kun aseellinen konflikti alkaa, ohjukset tulevat mereltä kohti Karjalan Lennoston tukikohtaa ja Vieremän varalaskupaikkaa. Hornetit käskytetään ilmaan, jotta niitä ei ehditä tuhota.

Kajaaniin hätälaskun tehneestä siviilikoneesta hyökkää aseistettuja tunnuksettomia sotilaita, jotka valtaavat lennonjohtotornin. Ensi hätään poliisi saa aseellisen virka-apupyynnön, ja pian tehtävä siirretään sotilaille. Tarkka-ampujat ryömivät asemiin ja ottavat hyökkääjät tähtäimiinsä. Kuorma-autoja tuodaan kiitoradalle, jotta sille ei voi laskeutua.

Hankoon hyökätään laivasta rynnäkkövaunuilla. Ilmatyynyalus tuhotaan ohjuksella.

Hornetit laukaisevat ohjuksensa kohti hävittäjiä, jotka lähestyvät Helsinkiä.

Onko koronapandemia pahempi kuin tuo kuviteltu hybridihyökkäys?

Koronavirusta vastaan on ainakin yksittäisen ihmisen helpompi suojautua.

Kirjoittaja on uutistoimittaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.