Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yo-kirjoitukset jälleen poikkeusoloissa

Tänään äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella käynnistyvät kevään ylioppilaskirjoitukset ovat jo kolmannet koronaepidemian varjostamat kirjoitukset.

Vuosi sitten kirjoitusten reaalikoepäiviä aikaistettiin viikolla. Tänä vuonna Ylioppilastutkintolautakunta muutti tämän kevään koepäiviä niin, että kaksi reaalikoepäivää jaettiin neljäksi koepäiväksi ja matematiikan koepäivä kahdeksi koepäiväksi. Kokeiden hajottaminen mahdollistaa turvaetäisyyksistä huolehtimisen paremmin kuin normiaikataulussa. Lukiot ovat saaneet muitakin turvaohjeita.

Kirjoituksiin osallistuvia on kehotettu pysyttelemään omaehtoisessa karanteenissa kahden viikon ajan ennen kirjoituksia sekä kirjoitusten aikana. Jos kokelaat ovat noudattaneet ohjetta, moni ikävä yllätys jää toteutumatta. Varotoimista huolimatta sairastumisen uhkaa ei voi kokonaan poistaa muun muassa työssäkäyvien aikuisopiskelijakokelaiden vuoksi.

Omaan ja läheisten sairastumiseen liittyvät pelot lisäävät kirjoitusten kuormittavuutta. Takaraivossa voi myös jyskyttää tietoisuus siitä, että koronaan sairastuminen tai karanteeniin joutuminen voi estää osallistumisen kirjoituksiin. Vain osa lukioista tarjoaa mahdollisuuden ylioppilaskokeeseen karanteenissa oleville.

Koetilanteessa tulevaa tautia ei kannata sairastaa. On lupa luottaa, että kaikki menee hyvin, koska lukioissa on jo kokemusta poikkeusolojen kirjoitusten järjestämisestä turvallisesti.