Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 17.3.2021 KPY:n omistajuudesta käynnistyi tosi taisto

Tiistaina julkisuuteen ponnahtaneet tiedot osuuskunta KPY:n aikaistetusta tuloksen julkistuksesta ja yhden merkittävän vaikuttajan sähköpostiviesteistä hämmentävät taatusti niitä kaikkia yli 19 000 pohjoissavolaista, jotka yhä omistavat entistä puhelinyhtiötä. Mitä ihmettä yhtiössä nyt tapahtuu?

Osuuskunnan edustajiston jäsen vuorineuvos Hannu Isotalo myönsi Savon Sanomille viestittäneensä, että KPY on maksanut liian suurta osuuskorkoa ja että edustajisto on epäpätevä "kuuromykkäsokeiden kahvikerho" kuten Viikkosavo kertoi.

Isotalon mielestä omaisuutta myymällä saatuja myyntivoittoja ei pitäisi käyttää osuuskoron maksuun. Näkemys on mielenkiintoinen siinä mielessä, että KPY on tehnyt niin jo vuosikausia ja Isotalo itse on ollut asiasta päättämässä.

Osuuskunta ei ole osakeyhtiö. Merkittävin ero on siinä, että jokaisella osuuskunnan jäsenellä on päätöksenteossa yksi ääni, omisti osuustodistuksia yhden tai satatuhatta.

KPY:n jäsenet valitsevat keskuudestaan 30-jäsenisen edustajiston vaaleissa, joissa jokaisella jäsenellä on se yksi ääni. Edustajiston puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa muodostavat nimitysvaliokunnan, joka vuosittain esittää päätettäväksi edustajistolle hallituksen kokoonpanon.

Isotalon mukaan KPY:n isot omistajat ovat jo pitkään esittäneet osuuskunnan muuttamista osakeyhtiöksi. Edustajisto on kuitenkin vastikään vahvistanut yhtiön strategian, joka tähtää konsernin kehittämiseen osuuskuntapohjalta. Yhtiömuodon muutos ei kuulu suunnitelmiin.

Onko KPY:ssä jokin muuttunut? Vastaus on helppo: kyllä on.

Tähän saakka KPY:ssä on totuttu torjumaan osuustodistusjobbareiden vaatimuksia yhtiömuodon muuttamisesta. Kun vastaavia vaatimuksia on alkanut kuulua myös maakunnan sisältä, se antaa aiheen kysyä, onko KPY:ssä jokin muuttunut. Vastaus on helppo: kyllä on. Yhtiö omistaa KPY Novapolisin kokonaan. Valtava kiinteistömassa on jo nykyisellään arvokas osa Kuopion infrastruktuuria ja sen arvon voi odottaa yhä kasvavan tulevaisuudessa, koska Savilahden alue ei ole vain KPY:n vaan koko Kuopion kehityksen merkittävä veturi.

KPY:n liiketoimintaa haittaavat arvostelua enemmän perättömät markkinahuhut, jotka ovat näkyneet suurina vaihtomäärinä ja hinnan tippumisena Privanet-markkinapaikalla. Huhut sisälsivät kielteisiä käsityksiä KPY:n tuloskehityksestä, mikä herättää epäilyjä kurssimanipulaation yrityksestä.

Kaikkiaan 2600 ihmistä työllistävän KPY-konsernin johto on torjunut markkinahuhuja viime kesästä lähtien. Heillä olisi varmasti muutakin tekemistä.