Pääkirjoitus 18.3.2021: Riihessä kuuluu vain puida, ei polttaa riihtä

Puhe kehysriihestä on mitä mainioin vertauskuva sille kaikelle pohdinnalle, jota valtion menoista ja tuloista päättävät hallituspuolueet keskenään käyvät. Riihihän on itäsuomalainen keksintö, jonka kuumuudessa jyvät irrotettiin tähkistä hakkaamalla tai polkemalla.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen puoliväliriihen lämmittämisestä ovat huolehtineet erityisellä innolla keskustalaiset ministerit. Hallitusohjelmasta lähtien keskustalaiset ovat kaivanneet rakenteellisia toimia työllisyyden parantamiseksi ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten kohentamiseksi. Kun kovin vähän on tapahtunut, on ahkerasti viitattu puoliväliriiheen, jossa siis puidaan huhtikuussa.

Iltapäivän uutinen keskiviikkona oli pahaenteinen. Suomen tietotoimiston uutisen mukaan palkansaaja- ja työnantajajärjestöt eivät ole päässeet määräaikaan mennessä yksimielisyyteen mallista, jolla ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastettaisiin.

Uutinen kertoi hallituksen jatkavan asian valmistelua huhtikuun kehysriiheen kolmikantaisen työryhmän pohjatyötä hyödyntäen. Työryhmän piti analysoida mallia, jossa työttömyysturva kestäisi sitä kauemmin mitä pidempi työura työntekijällä on takanaan.

Tilanne muistuttaa viime vuoden lopun episodista, kun työmarkkinajärjestöt eivät päässeet yhteisymmärrykseen keinoista yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamiseksi. Niinpä hallitus poisti eläkeputken. Toisin sanoen mahdollisuus ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäiviin poistuu asteittain vuodesta 2023 alkaen.

Silloin ratkaisu syntyi keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan laittamalla kirkko keskelle kylää. Löytyykö ratkaisu jälleen aikataulusta niin, että uudistusten toimeenpanoa siirretään niin pitkälle kuin suinkin iljetään?

Kun kovin vähän on tapahtunut, on ahkerasti viitattu puoliväliriiheen.

Valtiovarainministeriön laskelma osoitti loppuvuoden päätösten kasvattavan työllisyyttä yli 10 000 lisätyöllisen verran. Muutokset kannustavat työttömiksi jääviä töihin ja poistaa työnantajilta mahdollisuuden vähentää vaivatta väkeä vanhimmasta päästä.

Puoliväliriihen työllisyystoimien pitäisi olla nyt keväällä vähintään kaksinkertaiset ja samanmoiset päätökset pitäisi saada aikaan vielä syksyllä.

Vaikka kuntavaalien siirtoa kesäkuulle vastustivat vain perussuomalaiset, puoliväliriihen lähestyessä näyttää, että siirrosta taitavat hyötyä pelkästään perussuomalaiset.

Valtiovarainministerin paikalta lähtöä tekevä Matti Vanhanen (kesk.) on riihessä lujimmalla. Peli hänen seuraajastaan käy kuumana.

Hallituksen kannalta kaikki voi mennä vielä hyvin, jos hyvin lämmitetyssä riihessä ministerit keskittyvät todella puimaan eli tekemäään lupaamiaan vaikuttavia päätöksiä. Lisälämmitystä sopii siksi varoa. Se kun voi polttaa koko riihen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut