Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 22.3.2021 Venäjän on vaikea tyytyä sivustaseuraajan osaan

Entinen suurvalta Venäjä etsii kadonneen suurvaltaolemuksensa sirpaleita Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen valtataistelun liepeiltä, kun Georgian sota, Krimin valtaus, Ukrainan kriisi eivät ole maan valta-asemaa palauttaneet, eivät myöskään omien kansalaistensa salamurhat ja niiden yritykset.

Puuttuminen Yhdysvaltojen presidentinvaaliin neljä vuotta sitten vaikutti onnistuneelta. Taktinen voitto se saattoi ollakin, mutta strategisesti operaatiota voi pitää hölmönä. Toiveet ylittäen presidentiksi tuli Donald Trump, jonka johdolla Yhdysvaltojen asema maailmanmahtina kyllä heikkeni, mutta se ei parantanut Venäjän asemaa ollenkaan. Päinvastoin maa ajautui jatkuvasti tihentyvään pakotteiden verkkoon, josta irtirimpuilu kasvojaan menettämättä vaikuttaa mahdottomalta. Lisäksi Venäjän operointi hyödytti Kiinaa, joka on määrätietoisesti edennyt valitsemansa strategian mukaisesti maailman ykkösmahdin asemaa kohti.

Nyt kun Yhdysvaltojen presidentti on Joe Biden, Venäjä on alkanut saada kipeitä iskuja. Yksi pahimmista on tuore uutinen, jonka mukaan Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken vaatii Nord Stream 2-kaasuputkihankkeeseen osallistuvia irrottautumaan siitä talouspakotteiden uhalla. Blinken näkee kaasuputken geopoliittisena hankkeena, joka jakaa Eurooppaa ja heikentää Euroopan energiaturvallisuutta. Vielä 15 vuotta sitten Blinkenin lausunto olisi ollut mahdollista kuitata vainoharhaisena, mutta nyt siinä on helpompi nähdä valtapoliittinen ulottuvuus.

Moskovan Carnegie-keskuksen johtaja Dmitri Trenin arvioi twiiteissään torstaina, että Venäjä varautuu paljon kovempiin yhteenottoihin Yhdysvaltojen kanssa. Sen sijaan että maa etsisi yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa siihen soveltuvilla aloilla, Venäjä hakee vastakkainasettelua esimerkiksi kyberturvallisuudessa. Trenin uskoo Venäjän hakeutuvan entistä läheisempiin väleihin Kiinan kanssa.

Kiina havittelee maailmanherruutta ensisijaisesti talouden asein, vaikka se on toki kasvattanut myös sotilaallista voimaansa määrätietoisesti. Venäjällä on sotilaallista voimaa, mutta taloudellinen voima puuttuu ja se tekee mahdottomaksi Venäjän paluun suurvallaksi. Yhteistyö Kiinan kanssa Yhdysvaltojen heikentämiseksi voi hyvinkin onnistua, mutta siitä tuskin on iloa Venäjälle. Ilman yritystoiminnan innovatiivisuutta maa pysyy nykymenolla suurten valtionyhtiöiden johdolla maailmantaloudessa energian ja raaka-aineiden toimittajana. Se on juuri se sivustaseuraajan rooli, johon Venäjän on kovin vaikea tyytyä.

Venäjän operointi hyödytti Kiinaa.