Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 25.3.2021 Äärioikeiston näkemysten myötäily on vaarallista

Suojelupoliisin vuosikirja viime vuodelta sisälsi vakavan viestin. Äärioikeistolaisen terrorismin uhka on voimistunut Suomessa.

Sinänsä terrorismin uhka on edelleen samalla tasolla kuin se on ollut vuodesta 2017 lähtien. Aikaisemmin uhka on vain ollut lähinnä radikaali-islamistien uhkaa. Nyt myös äärioikeistolaisilla toimijoilla on kyky ja motivaatio terrori-iskun toteuttamiseen.

Äärioikeistolaisen terrorismin uhan nousu on kansainvälinen ilmiö. Iskuja on toteutunut jo. Lisäksi joitakin hankkeita on paljastunut. On ollut tuomioita ja pidätyksiä. Asialla ovat yksittäiset toimijat ja pienryhmät, joille on tyypillistä toiminnan salaaminen.

Äärioikeiston terrori etsii oikeutusta epäoikeudenmukaisuuden tunteesta, jota ruokkivat totuudesta tinkivä poliittinen puhe, viranomaisvastaisuus ja salaliittoteoriat.

Suomessa on perinteisesti luotettu lakeja toimeenpaneviin viranomaisiin esimerkiksi yleisen turvallisuuden turvaamisessa. Niin kuuluu olla jatkossakin. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö viranomaisten toimintaa kuuluisi tarkastella laillisuusnäkökulmasta myös kriittisesti.

Yksi inspiraation lähde äärioikeistoilaisilla on salaliittoteoria väestönvaihdosta. Teorian mukaan länsimaista valkoista väestöä korvattaisiin tietoisesti Lähi-idän ja Afrikan asukkailla ja asialla olisivat juutalaiset ja globalistinen eliitti.

Terrori etsii oikeutusta epäoikeudenmukaisuuden tunteesta.

Perussuomalaisten joukossa käytetään avoimesti väestönvaihto-sanaa, joskin puolueessa sen viittaus salaliittoteoriaan kiistetään ja sillä sanotaan ainoastaan tarkoitettavan ilmiötä, jota voi mitata ja analysoida. Silti kyse on myös flirttailusta äärioikeistolaisella käsitteellä.

Äärioikeistolaisiin terrori-iskuihin syyllistyvät henkilöt eivät piittaa semanttisesta käsitekikkailusta. He toimivat. Vuosina 2014-2019 heidän toimintansa johti kuolonuhrimäärän moninkertaistumiseen länsimaissa kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa, Saksassa, Britanniassa ja Norjassa. Viime vuonna Saksan Hanaussa 43-vuotias mies surmasi kymmenen ihmistä ja itsensä aseellisessa hyökkäyksessä, jolla oli maahanmuuttovastainen motiivi.

On oletettavaa, että Supon seuraamien 390 kohdehenkilön joukossa äärioikeistolaisiin terrori-iskuihin kykeneviä ja motivoituneita henkilöitä on vähän. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että sellaisia ihmisiä todella on. Perussuomalaisen kuntapoliitikon Pekka Katajan murhayritys viime heinäkuussa voidaan laskea äärioikeistolaisen terrorin kategoriaan.

Tiedetään, että terrori-iskuissa aiemmat iskut innoittavat uusiin. Lisäksi kansainvälinen verkkoympäristö on keskeinen alusta ajatusten levittämisessä. Toimijat verkostoituvat ja yllyttävät toisiaan väkivaltaisuuksiin. On selvää, että heidän myötäilynsä jopa julkisesti on vaarallista.