EU pelaa eri säännöillä kuin Kiina

EU-maiden ulkoministereiden maanantainen päätös langettaa pakotteita neljälle kiinalaisviranomaiselle uiguurien kohtalosta oli alun alkaen ongelmallinen. Pakotteita ei kohdistettu Kiinan ylimpiin johtajiin eikä toisaalta pelkästään Kiinaan, vaan EU jakeli pakotteita ihmisoikeusrikkomuksista myös muun muassa Venäjän, Pohjois-Korean ja Myanmarin poliitikoille.

Kenties EU:ssa nähtiin anteeksipyytelevä pakotediplomatia kaikkien taiteen sääntöjen mukaiseksi ja kohteliaaksi tavaksi moittia maata, jonka kanssa on juuri neuvoteltu investointisopimus europarlamentin hyväksyttäväksi. Kiinan vastaus kyyhkysmäiseen pakotelistaan oli nopea ja tyly: sen mukaan pakotteet perustuvat valheisiin ja disinformaatioon, jättää huomiotta ja vääristää tosiasioita, puuttuu räikeästi Kiinan sisäisiin asioihin ja rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta.

Voimapolitiikka on tullut osaksi maailmanpolitiikan arkea, mikä tarkoittaa sitä, ettei ole olemassa erikseen politiikkaa ja taloutta, vaikka EU:n komissio niin näyttää kuvittelevan muun muassa katsomalla, että ihmisoikeudet ja investointisopimus olisi pidettävä erillään. Se ei vain toimi. Nyt uhkana on pakotteiden kierre, jollaiseen EU on tottunut Venäjän kanssa. Välit ovat käytännössä poikki ja Venäjä pyrkii huolehtimaan suhteista EU-maihin kahdenvälisesti. Sama voi olla edessä Kiinan kanssa. Seuraavaksi on kiinnostavaa nähdä, kykeneekö EU lämmittämään suhdettaan Yhdysvaltojen kanssa. Ennakkoarvioiden mukaan vastaus on: tuskinpa.

Kommentoi