Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Pääkirjoitus 26.3.2021 Rajoituksia ei voi asettaa kuin lonkalta ampuen

Aie sulkea Pohjois-Savon ravintolat koronan vuoksi ensi maanantaista alkaen oli järkyttävä uutinen alan yrittäjille maakunnassa (Savon Sanomat 24.3.). Pandemia on toistaiseksi pysynyt perustasolla Pohjois-Savossa. Se on antanut ravintolayrittäjille perustellun syyn luottaa siihen, että ravintolasulku ei ulotu tänne saakka.

Yrittäjistä tuntuu, että sulkua koskevaa kriteeristöä muutetaan sitä mukaan kuin kullakin hetkellä tuntuu olevan tarve, vaikka jo aikaisemmin on annettu tietynlaiset kriteerit kiihtymis- ja leviämisvaiheille. Viranomaiset asettavat rajoituksia kuin lonkalta ampuen villin lännen lehmipoikien tyyliin.

On mahdollista, että ravintolasulun laajentamisharkinnan taustalla on ajatus lähestyvästä pääsiäissesongista, joka kokoaa runsaasti väkeä lomakeskuksiin kuten Tahkolle. Harkintaan olisi vain pitänyt herätä aikaisemmin. Ja harkinnan perusteet olisi pitänyt kertoa avoimesti ja heti.

Viranomaiset eivät näytä luottavan, että ihmiset malttaisivat olla bilettämättä pitkien pyhien aikana. Epäluulo vaikuttaa ylimitoitetulta. Yritykset ovat nimittäin havainneet korona-aikana niin Tahkolla kuin Lapin lomakeskuksissa, että vaikka majoittujia on runsaasti, se ei ole juuri näkynyt palvelujen käytössä. Ihmiset pysyttelevät mielellään omissa oloissaan ohjeita noudattaen.

Paikallinen koronanyrkki vaikenee, koska päätökset ravintoloiden sulkemisista ovat valtakunnallisia. Lähtökohtaisesti käytäntö on hyvä, mutta syntynyt tilanne pakottaa kysymään, kuunteliko Terveyden ja hyvinvoinnin laitos paikallisia viranomaisia lainkaan tai tarpeeksi.

Vaikka terveys edellä kuuluukin toimia, yrittäjien näkökulmasta sulku on ilman muuta kohtuuton. Esimerkiksi ravintolat tilaavat tuoretavarat tavarantoimittajilta hyvissä ajoin tietyn rytmin mukaan. Nyt turhat elintarviketilaukset uhkaavat lisätä tuotehävikkiä. Lupa noutoannosten myymiseen ei juuri lämmitä.

Lupa noutoannosten myymiseen ei juuri lämmitä.

Yritykset eivät voi varautua äkkitilanteeseen lomautuksinkaan, sillä lomautuksesta on ilmoitettava työntekijöille 14 päivää ennen lomautuksen alkamista. Nyt yritysten on maksettava palkkaa kymmenen päivän ajan työstä, jota työntekijät eivät tee, jos sulku alkaa maanantaina. Niinpä yrittäjät katsovat, että ilmoitusaika pitäisi olla viisi päivää kuten se oli vuosi sitten. Esitys on kohtuullinen.

Lisäksi on järkevää säätää lyhennetty ilmoitusaikaa kaikkia aloja koskevaksi, koska rajoitustoimet voivat hyvinkin vielä laajeta. Siihen viittaa koronaviruksen brittivariantin nopea yleistyminen Kuopiossa.