Riina Niskasen kolumni "Nuoren pitäisi samaan aikaan osata kokeilla rajojaan ja käyttäytyä kuin aikuinen, sietää suuria määriä stressiä ja tanssia Tiktok-tansseja"

Bussin mainostaulussa luki vielä jokin aika sitten ”2020 muutti tavan olla nuori”. Tämän mainostaulun tuijottaminen vähintään kaksi kertaa joka arkipäivä sai minutkin heräämään tähän epämääräiseen ja sekavaan maailmaan aivan uudella tavalla.

Ensimmäinen reaktioni oli murista hiljaa mielessäni, kuinka minä nuorison edustajana tiedän, ettei mikään ole muuttunut. Mutta pian huomasin valahtaneeni vaihteeksi identiteettikriisin partaalle. Olen osa Savon Sanomien nuorten toimitusta, kävin pesäpalloaikoinani kaksi kertaa nuorisoleirillä ja ennen kaikkea olen kai nuorison edustaja ikäni puolesta. Siitä huolimatta minulla ei ole mitään havaintoa, mitä nuoruus oikeastaan on.

Mitä nuoruus on? Kuka määrittelee nuoruuden? Voiko nuoruutta kokea väärin? Milloin nuoruus loppuu? Mitä sinä päivänä pitäisi tehdä? Olen selvästi onnistunut tarpomaan yli esiteinivaiheeni, mutta onko hyppy aikuisuuden ja nuoruuden välillä jotenkin erilainen? Usein puhutaan, miten aikuisten ja nuorten välillä on jonkinlainen kuilu, mutta missä kohtaa hyppään kuilun aikuiselle puolelle? Entä jos tipahdan suoraan kuiluun? Mainostauluun palatakseni: jos 2020 muutti tavan olla nuori, mitä oli nuoruus vuosina 2019, 1848, 1323 tai 2001?

Skäfää, kliffaa, vänkää ja coolisti siistii? Ahdistavaa, stressaavaa ja masentavaa? Ihmiselämän parasta aikaa vai symboli elävältä palamiselle? Paha puhua ainakaan Pähkinäsaaren rauhan nähneen nuorison puolesta. Heidän ensimmäisiin ongelmiinsa tuskin kuuluivat kitkerä tee häiritsemässä etäopiskelua tai informaatiotulvan aiheuttama ahdistus.

Onko nuoruuden tarkoitus olla stressaavaa lukiossa nököttämistä, jossa kotiin päästyä jäljellä on enää tyhjiö ja stressi ylioppilaskirjoituksista? En tiedä, mitä aikuistuminen täydellisesti on, mutta yhteiskunta haluaa minun tekevän niin liian aikaisin. Samaan aikaan pitäisi osata kokeilla rajojaan ja käyttäytyä jo kuin aikuinen, sietää suuria määriä stressiä opiskeluista ja tanssia Tiktok-tansseja.

" Nuoruus on nuoruuden tuhlaamista " sanoo teineille tuttu, häijy, hip ja pop rap-duo JVG. Nuorisomusiikin kuunteluhan luo vain lisää paineita! Jos pitäisin kotibileet (ei hätää tartuntatautiviranomaiset, en aio pitää), tuhlaisin nuoruuttani. Kun jätän kotibileet pitämättä, tuhlaan nuoruuttani. Ennen vaipumista nuoruuskriisin syvimpään päätyyn, täytyy harhauttaa ajatuksia.

O nko nuoriso aina pilalla?

Mutta silloin kun minä olin nuori, hiihdin joka päivä kouluun Siilinjärveltä Kuopioon, lopetin nälänhädän ennen koulun loppua ja kotiin päästyäni olin kumonnut suhteellisuusteorian kuudella eri tavalla vain luodakseni uuden ja paremman version. Nykynuoriso on siis pilalla.

Vai onko nuoriso aina pilalla? Pilalla ollut nuoriso 1980-luvulta on kasvanut aikuisuuteen jossakin välissä eikä ole enää ilmeisesti pilalla. Laiska nykynuoriso taas pilaa maailmaa, joka on heidän mielestään jo pilalla. Yliherkkiäkin vielä! Mainitse ilmastonmuutos ja jo ovat nuoret osoittamassa mieltään torilla.

Mutta aktiivisimmillaankin nuoriso on pilalla. Keskittävät energiansa tuollaiseen pilipalivaikuttamiseen, kun polttoainevero ja muut oikeat aikuisten ongelmat kasvavat. Seuraavaksi he varmaan ehdottavat, että pitäisi pystyä opiskelemaan ilman lainataakkaa.

Siispä, kun tässä kolumnin alla lukee ”Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen”, ota väite vastaan varovaisesti. Kuka meistä on nuori ja kuka ei?

Kai täytyy vain hyväksyä olevansa nuori vielä, kun niin on mahdollista tehdä. Kutsun täten kaikki coolisti siistit skidit, kollit, mimmit ja muut nuoruuden verta suonissaan virrattavat sankarit mukaan taistoon. Taiston kohteella ei niin väliä, sillä tuhlaamme nuoruuttamme joka tapauksessa. Oli meissä tulevaisuus tai ei, voimme ainakin tuhlata sitä yhdessä.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Taiston kohteella ei niin väliä, sillä tuhlaamme nuoruuttamme joka tapauksessa.

A ktiivisimmillaankin nuoriso on pilalla.