Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Median kivijalka on rakennettu arvoista

Mäkilegenda Matti Nykänen on lajissaan kaikkien aikojen suuria. Jo Nykäsen aktiiviaikoina kävi valittavan selväksi, että alkoholi maistui kansallissankarille, vaikka se ei hänelle lainkaan sopinut. Menestyksestä juopuneet urheilupiirit eivät osanneet tai tohtineet auttaa Nykästä, jota alkoivat piirittää kaiken maailman siipeilijät.

Tiedotusvälineet raportoivat ahkerasti urheilusuorituksista, mutta ei se siihen jäänyt. Kun urheilu-ura jäi taakse, Nykänen pysyi otsikoissa ja lööpeissä entistäkin suuremmilla kirjaimilla. Taustalla olivat niin sanotut luottotoimittajat, joiden työnantajat maksoivat yksinoikeudella jutuista, joissa tosiasiat antoivat tilaa mielikuvitukselle. Lopputuleman tiedämme.

Seura-lehden nykyinen johto on pyytänyt anteeksi Nykäsestä aikoinaan julkaisemia juttujaan samoin kuin suomalaissyntyisestä Peter Nygårdista julkaistuja artikkeleita. Niissä Nygårdista piirrettiin kuva vaatetusalan huippuosaajasta. Hän on tällä hetkellä syytteessä Yhdysvalloissa lukuisista seksuaalirikoksista. Nygård on kiistänyt syytteet.

Ilta-Sanomat on myös pahoitellut aiempia kiiltokuvamaisia ja ihailevia artikkeleitaan Nygårdista. Lehden mukaan on vaikea kuvitella, että vastaavia julkaisupäätöksiä syntyisi nykypäivänä. No, siihen voi vain todeta, että naiiveiltahan ne näyttävät.

Matti Nykänen ei ole kuolemansa jälkeenkään hävinnyt julkisuudesta. Osin kysymys kuuluu, onko menneestä sittenkään opittu riittävästi?

Kaikki luottotoimittajat ja heidän kustantamansa tuotteet eivät ole historiaansa ainakaan vielä kirjoittaneet. Ja nekin, jotka ovat, kuinka uskottavaa se on on. Julkistyrkyt eivät ole häviämässä sukupuuttoon.

Jotkut luottotoimittajat näyttävät pitävän itseään jopa niin luotettuina, että väittävät toiminnallaan pelastaneen henkiä. Uskokoon ken tahtoo.

Tunnustan. Kuusissakymmenissä olevalle lehtimiehelle temptationislandit, bigbrotherit sen sellaiset edustavat sitä samaa huonoa viihdettä kuin Nykäsestä ja Nygårdista tehdyt sepitteet. Ne vain oli puettu journalismiin.

Lopulta ratkaisee kunkin tiedotusvälineen arvopohja. Otetaan nyt esimerkiksi vakava huumerikollisuus. Meneillään olevassa Katiska-jutussa on julkisuudessa puitu sen ympärille kietoutuneita nuorten aikuisten monimutkaisia suhdesoppia. Ne ovat kuin käsikirjoitettua saippuaoopperaa.

Sellaisia artikkeleita tehdään, jos uskottaan, että niillä on lukijoita. Mitä jos tyydyttäisiin tylsästi seuraamaan ihmissuhteiden sijaan oikeudenkäyntejä? Se on toimituksissa tehtävää sisällöllistä valintaa.