Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 1.4.2021 Yli-Viikarin tapaus paljasti huonoa hallintoa

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin poikkeuksellisen lukuisat ulkomaanmatkat sekä viraston maksettavaksi laitetut kauneudenhoitopalvelut ovat johtaneet rumaan julkisuuteen, joka on omiaan heikentämään VTV:n uskottavuutta julkisten varojen käytön valvojana.

On myös mahdollista, että kansalaisten luottamus virkamiesten moraaliin heikkenee yleisemminkin. Tavalliset kansalaiset ovat ilmaisseet syvän närkästyksensä holtittomaan julkisten varojen tuhlaukseen. Yrittäjät ovat puolestaan aprikoineet, missä määrin verotuksessa he voivat ilmoittaa vähennyskelpoiseksi kuluksi hiusmuotoiluvalmennuksia, meikkauksia ja maskeerauksia.

On tullut ilmi, että Yli-Viikarin urakehityskin on ollut poikkeuksellinen. Jo nimitys valtiovarainministeriöön lainsäädäntöasiantuntijaksi lienee harvinainen saavutus taidealan loppututkinnolla.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) katsoi tiistaina, että Yli-Viikari voisi oma-aloitteisesti pidättäytyä tehtäviensä hoitamisesta rikostutkinnan ajan. Se, että pääjohtaja ei ole jo siirtynyt sivuun, kertoo, että hän ei selvästikään ymmärrä aiheuttamaansa vahinkoa ja se taas tekee hänelle käytännössä mahdottomaksi uskottavan jatkon erityistä luottamusta edellyttävässä tehtävässä.

Kielteisen julkisuuden kenties merkittävin taustatapahtuma on se, että eduskunnan oikeusasiamies antoi viime joulukuussa pääjohtaja Tytti Yli-Viikarille ja silloiselle hallintojohtajalle VTV:n lakiasiainjohtaja Mikko Koiraselle huomautuksen lainvastaisesta menettelystä. Huomautus johtui sopimuksesta, jonka mukaan eräs VTV:n ylitarkastaja sai kesäkuusta 2016 elokuuhun 2018 palkkaa sillä ehdolla, että ei tehnyt mitään.

Ylitarkastajan tapaus on siinä määrin veronmaksajia kuohuttava, että on vain ajan kysymys kun myös sen taustat tulevat julkisuuteen.

Hän ei selvästikään ymmärrä aiheuttamaansa vahinkoa.

Kaikki kummalliset tapahtumat ja se, että ne ovat pysyneet pitkään piilossa, todistavat kaikkineen erittäin huonosta hallinnosta ja kielivät pääjohtajan joustavasta moraalista. Oma paljastava sivujuonteensa sopassa on se, että pääjohtajan matkalaskuja on hyväksynyt hallintojohtaja, joka on pääjohtajan alainen. Tapahtumien perusteella voi päätellä, että sisäisessä tarkastuksessa on runsaasti kehittämisen varaa. Samoin voi päätellä, että nykyiset käytännöt ovat omiaan mahdollistamaan väärinkäytöksiä ja holtitonta rahankäyttöä.

Yli-Viikari on johtanut eduskunnan alaista virastoa vuoden 2016 alusta alkaen. Hänen kuusivuotiskautensa loppuisi tänä vuonna. Jo nyt on selvää, ettei hänellä ole luottamusta jatkokaudelle, eikä olisi ihme, jos nykyinen jää kesken.