Jukka-Pekka Räsäsen kolumni: Eduskunnan maskiton mies kerjää huomiota

Perustuslaissa sanotaan, että kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Harmillisesti tämä koskee vain eduskunnan sisäistä toimintaa.

Eduskunnan ulkopuolella saa sitä vastoin nähtävästi käyttäytyä kuin sika uimahallissa. Juvalainen kansanedustaja Ano Turtiainen on viime aikoina ottanut tehtäväkseen otsikoihin nousemisen mitä häiritsevimmillä tavoilla. Perussuomalaiset sai lopullisesti tarpeekseen törttöilystä helmikuussa ja Turtiainen erotettiin puolueesta. Eduskuntaryhmästä tuli kenkää jo kesällä sopimattoman somekäytöksen takia.

Turtiainen uhosikin aiemmin tällä viikolla, että eduskunnan puhemiehistön on turha yrittää puuttua hänen eduskunnan ulkopuolisiin tekemisiinsä.

Puhemiehistö kutsui alkuviikosta eduskuntaryhmien puheenjohtajat koolle keskustelemaan Turtiaisen viime lauantaina viestipalvelu Twitterissä julkaisemasta kommentista, jonka monet ovat kokeneet uhkaavaksi.

Turtiainen kirjoitti viestissä ystävänsä sanoneen olevansa valmis tappamaan, jos jollekin tässä maassa maski laitetaan pakolla. Turtiainen totesi, ettei hänkään katselisi tilannetta sivusta ja lähetti samalla terveisiä maskipakkoa kannattaville kollegoilleen.

Helmikuussa Turtiainen sai eduskunnan puhemieheltä huomautuksen käyttäydyttyään epäasiallisesti eduskunnassa. Eduskunnassa on voimassa kasvomaskisuositus, jota juvalainen on itsepintaisesti kieltäytynyt noudattamasta.

Turtiaisen törttöilyjen rinnalla Teuvo Hakkarainen on Prinssi Uljas.

Turtiainen tuntuu ottaneen elämäntehtäväkseen koronan vähättelyn. Viimeksi tiistaina hän kehotti Twitterissä sanantarkasti näin: "Heittäkää helvettiin ne maskit naamoiltanne ja alkakaa puolustamaan oikeuksianne. Ei ole mitään syytä tällaisille toimille. Koko kansaa on johdettu harhaan".

Samaa tieteenvastaista propagandaa Turtiainen on suoltanut paljon. Hän on muun muassa verrannut koronaepidemiaa kausi-influenssaan, jollaisiin yli 80-vuotiaita kuolee joka tapauksessa paljon.

Veikkaan, että tämän viikon uutinen perusterveen 29-vuotiaan suomalaismiehen kuolemasta koronaan ei läpäise Turtiaisen aivokuorta.

Herää väkisin kysymys, pitäisikö kansanedustajalla olla enemmän käyttäytymisvastuuta eduskunnan ulkopuolella?

Turtiaisen törttöilyjen rinnalla Teuvo Hakkarainen on Prinssi Uljas.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut