Puumarkkinoilla käy parhaillaan kova kuhina, sillä sahoilla menee lujaa. Suomalaisen sahatavaran kysyntä on voimistunut monesta syystä.
Korona on kasvattanut korjausrakentamista valtaviin mittoihin Yhdysvalloissa, missä myös uudisrakentaminen on vilkastunut voimakkaasti. Amerikkalaiset rakentavat paljon puusta, etenkin omakotitaloja. Presidentti Joe Bidenin johdolla rakennetun hurjan suuren elvytyspaketin uskotaan pitävän kysyntää kovana myös lähiajat.
Korjausrakentamisen buumista voidaan puhua myös Euroopassa. Sahatavaran vienti Kiinaan on vähentynyt, mikä on ollut omiaan kutistamaan varastoja siellä. Japanissa korona on innostanut suurkaupunkien ihmisiä rakentamaan asuntoja 50-80 kilometrin päähän keskustoista. Samanaikaisesti Kanadan sahateollisuuden vienti Yhdysvaltoihin on vähentynyt maan suurten hyönteistuhojen takia.
Sahojen menestys tarkoittaa työtä ja toimeentuloa maakuntiin ja toki myös kohoavia kantohintoja. Aika näyttää, nousevatko hinnat kolmen vuoden takaisen hintapiikin tasolle.
Puun ostot yksityismetsistä ovat olleet koko alkuvuoden selvästi suuremmat kuin viime vuonna. Korkeasuhdanteen jatko riippuu markkinoista. Yleensä hinta- ja kysyntäpiikit ovat jääneet varsin lyhytaikaisiksi.
Oman mausteensa puukauppojen harkintaan antavat uudet kasvumallit, joita on rukattu vastaamaan paremmin metsien todellista kasvua. Ne osoittavat, että esimerkiksi 70-vuotias hehtaarin satakuntalaiskuusikko saattaa kasvaa yli kahdeksan kuutiota vuodessa, kun aiemmin kasvun on oletettu olevan nelisen kuutiota (Metsälehti 8.4.). Olettaen, että tulos on yleistettävissä koko maahan, tavalliselle metsänomistajalle muutos merkitsee, ettei päätehakkuita olekaan entisellä tavalla tärkeää kiirehtiä, vaan kiertoaikaa on mahdollista pidentää jopa vuosikymmeniä.
Sahojen menestys tarkoittaa työtä ja toimeentuloa.
Jokainen tukki on ollut joskus taimi ja sitten kuitupuu. Kun metsien hoito on optimaalista, myös kuitupuuta on kaadettava, jotta tukkien nopea hiilensidonta eli kasvu mahdollistuu. Lähtökohtaisesti ainespuiden polttamista parempi vaihtoehto on valmistaa kuitupuusta tuotteita. On samalla tärkeää tiedostaa, että puun polttaminen on eri asia kuin kivihiilen tai öljyn polttaminen, sillä puiden poltosta vapautuva hiili sitoutuu takaisin metsiin kestävän metsänhoidon Suomessa.
Niinpä ilmaston näkökulmasta sahatavaran markkinabuumista onkin syytä kovasti iloita. Vaikka hiilivarastoa suomalaismetsistä kaatuukin kovaa tahtia, varasto ei katoa, sen olopaikka vain vaihtuu puurakenteisiin eri puolille maailmaa. Hakkuut tekevät tilaa uudelle ja pian aikaisempaa nopeammalle kasvulle, joka sitoo hiilidioksidia uusiin puihin.