Politiikka on yhä rikki koronan takana

Vesa Kärkkäinen

Vesa Kärkkäinen

Kuusamon kunnanvaltuuston etäkokouksesta 7. joulukuuta viime vuonna tuli somehitti, koska valtuutetut lauloivat kokouksensa päätteeksi mikrofonit päällä yhtä aikaa En etsi valtaa loistoa.

Se oli irvokasta ja naurattaa yhä. Samalla se oli vertauskuvallisesti hyvin osuva ajankuvaus. Se ei naurata.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa on ollut pitkään muotia korostaa moniäänisyyden tärkeyttä. Kaikkia pitää kuunnella. Kaikilla on lupa sanoa mielipiteensä.

En väitä vastaan. Niin pitää ollakin sananvapautta ja mielipiteenvapautta ylläpitävässä ja varjelevassa länsimaisessa demokratiassa.

Mutta niin ei voi olla, että kaikkia pitää kuunnella kaikkialla kaiken aikaa ja koko ajan kaikilla on lupa ilmaista omia näkemyksiään puolesta ja vastaan. Niin silti tapahtuu, sillä tälläkin hetkellä sosiaalisen median monilla alustoilla ihmiset hakevat huomiota omille ajatuksilleen aivan kuin väkivalloin kärjistämällä viestejään niin pitkään, että joku suuttuu tai riemastuu. Kokonaisuudesta tulee kuusamolaista mölinää.

Kuuluu kuvaan, että videoiden ansiosta oman viestin julkituonti ei edellytä edes luku- ja kirjoitustaitoa.

Kokonaisuudesta tulee kuusamolaista mölinää.

Ennen oli helppoa, kun puolueet ja poliittiset ryhmät muodostuivat ideologioiden ympärille. Oli esimerkiksi kommunisteja, sosiaalidemokraatteja, maalaisliittolaisia, kokoomuslaisia, perustuslaillisia ja äsämpeeläisiä. Kirjainlyhenne nimen perässä kertoi melko tarkasti henkilön maailmankuvan.

Miten on nyt? Puolueet ovat jakautuneet sisäisesti erilaisiin fraktioihin, jakeisiin, jotka ovat jatkuvassa lähtövalmiudessa minkä muun puolueen riveihin tahansa, jos se tuntuu paremmalta oman identiteetin ajatusten edistämisen kannalta.

Yksilöt etsiytyvät kaltaistensa joukkoon yli perinteisten puoluerajojen. Identiteettipolitiikan kasvualusta on arvojen murros, joka jakaa kansaa jatkuvasti uusiin ja yhä pienempiin ryhmiin. Ne rakentavat olemassaolonsa oikeutusta syrjityksi tulemisen kokemukseen.

Identiteettipolitiikan suosiota selittää myös tiedon lisääntyminen. Suuret ongelmat ilmastonmuutoksesta lähtien tiedetään erittäin monimutkaisiksi ja keskinäisriippuvaisuuksia sisältäväksi kokonaisuuksiksi, joihin ei ole olemassa mitään yksittäistä ja varsinkaan ongelmatonta ratkaisua. Vaan kun isosta ongelmasta irrotetaan ymmärrettävän kokoinen palanen ja tarjoillaan siihen silmät kiinni ratkaisua, niin voi joku ääni uurnilla irrota.

Koronan takana politiikka on yhä rikki. Moniäänisen mölinämme takia.

Kommentoi