Pääkirjoitus 14.4.2021: Kansalaiset ymmärtävät kuntavaalien tarkoituksen

Uutissuomalaisen teettämän mielipidetiedustelun mukaan selvä enemmistö, 61 prosenttia, vastaajista katsoo, että kuntavaalituloksen ei pidä vaikuttaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen jatkamiseen nykyisessä kokoonpanossa ( Savon Sanomat 13.4.).

Ainoastaan perussuomaisten kannattajien enemmistö, 66 prosenttia, näyttää olevan sitä mieltä, että kuntavaaleissa äänestetään hallituksenkin luottamuksesta. Kokoomuksen joukossa samaa mieltä on noin joka neljäs samoin kuin puoluekantansa ilmoittamatta jättäneissä.

Ammattiryhmistä johtavassa asemassa olevat ja yksityisyrittäjät ovat kriittisimpiä hallitusta kohtaan. Heistä 36 prosenttia katsoo, että kuntavaalituloksen pitäisi vaikuttaa hallituksen kokoonpanoon. Kriittisyys kasvaa myös tulotason noustessa.

Tulokset ovat odotettuja. Vastaajien taustatiedoista on pääteltävissä, miten hallituksen toiminta närästää ihmisiä, jotka ovat äänestäneet perinteisesti keskustaa ja kokoomusta. Hekin varmasti ymmärtävät, mikä on kuntavaalien tarkoitus. Kyse onkin siitä, että moni äänestäjä tahtoo kuntavaaliäänellään näpäyttää keskustaa, joka vain myötäilee muita "vihervasemmiston johtamassa" hallituksessa, eikä puolusta ja aja arvojensa mukaista politiikkaa.

Niinpä ei ollut kumma, kun keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko uhitteli viime viikolla Kotimaa-lehden haastattelussa hallituksesta lähtemisellä, jos kehysriihen tulokset eivät miellytä puoluetta. Itsestäänselvyyden ääneenlausuminen oli jälleen yksi osoitus siitä, miten vereslihalla olevaa keskustan kenttää pitää tyynnytellä. Lausunto oli pelkkää huulten heiluttelua ministeriauton takapenkiltä. Vauhti ei muutu, tuskin suuntakaan. Kaikki ministerit istuvat kyydissä tiukasti, koska penkillä heitä pidättelee kaksipuolinen teippi. Hallituskriisi johtaisi todennäköisesti ennenaikaisiin vaaleihin, hallituksen kokoonpanon vaihtumiseen, oman puolueen vaikutusvallan kuihtumiseen – ja oman salkun menetykseen.

Kuntavaalien läheisyys on saanut oireilemaan myös vihreät, joiden puheenjohtaja Maria Ohisalo tyrmäsi kuin ohimennen työ- ja elinkeinoministeriön turvetyöryhmän mietinnön päätelmät ( Maaseudun Tulevaisuus 13.4.).

Johtavien poliitikkojen sopisi ottaa mallia kansalaisten enemmistöstä, joka osaa pitää kuntavaalit ja valtakunnanpolitiikan erillään. Joutava ärhentely ja profiloituminen omien kannattajien silmissä ei nimittäin paranna kansakunnan asioiden hoitamisen edellytyksiä hallituksessa.

Johtavien poliitikkojen sopisi ottaa mallia kansalaisten enemmistöstä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut