Pääkirjoitus 17.4.2021: Haittojen, hyötyjen ja vastuiden punninta ei lopu

Kauppaketju Lidl ilmoitti torstaina, että se hävittää tulevan kesän aikana Veikkauksen rahapelikoneet kaikista myymälöistään. Pelejä poistuu kaikkiaan 250. Normaaliaikana provisiotuotto peleistä on ollut Lidlille miljoonaluokkaa.

Rahapelihaittojen näkökulmasta keskeinen kysymys juuri nyt on, seuraavatko S- ja K-ryhmät Lidlin esimerkkiä ja poistavat pelikoneet kokonaan myymälöistään. S-kaupoista automaatteja on jo poistettu puolet ja niitä on vielä 1500. K-kaupoissa pelejä on 2000.

Lidlin ilmoitus ajoittui mielenkiintoiseen ajankohtaan, sillä pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtaa hallitus puntaroi parhaillaan rahapelitoiminnan tuottojen vähenemisen vaikutuksia ja koko rahapelijärjestelmän uudistamista.

Lidlin ilmoitus ajoittui mielenkiintoiseen ajankohtaan, sillä pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtaa hallitus puntaroi parhaillaan rahapelitoiminnan tuottojen vähenemisen vaikutuksia ja koko rahapelijärjestelmän uudistamista.

Helmikuun lopussa entisten ministereiden muodostama työryhmä julkisti selvityksensä, jonka mukaan jatkossa olisi viisainta ohjata rahapelituotot valtion yleiskatteellisiksi tuloiksi ja nykyiset edunsaajat budjetin kehysmenettelyn piiriin. Työryhmän mielestä ripeästi toimien uudistus olisi mahdollista saattaa voimaan jo vuoden 2024 alussa.

Rahapelijärjestelmän uudistamistyöhön havahdutti koronapandemia, joka vähensi Veikkauksen rahapelituottoja noin 300 miljoonaa euroa viime vuonna muun muassa siksi, että peliautomaatteja on suljettu. Samalla syntyi huolta siitä, että rahapelaamista siirtyy yhä enemmän internetiin. Vuosi sitten kourallinen järjestöjohtajia vetosikin hallitukseen, että ulkomaalaista rahapelitarjontaa pitäisi rajoittaa Suomessa määrätietoisesti.

Seuraavatko S- ja K-ryhmät Lidlin esimerkkiä?

Olisiko kehysrahoitus sitten hyvä tapa jakaa avustuksia mielenterveystyöhön, päihdetyöhön, lastensuojeluun tai johonkin muuhun todella merkitykselliseen työhön, jota tekee noin 70 000 ihmistä kolmannella sektorilla noin 8000 järjestössä? Joka tapauksessa edunsaajien rahoitusta on suojattava äkkinäisiltä poliittisilta suhdanteilta, kuten rahapelityöryhmää johtanut Suomen Pankin ex-pääjohtaja Erkki Liikanen on todennut. Yksi keino vakauttaa järjestöjen rahoitusta olisi menokehysten laatiminen vaalikausittain tai pidemmäksikin ajaksi.

Tuli uudesta mallista millainen tahansa, välittömien pelihaittojen, välillisten pelihyötyjen ja vastuiden punninta joka tapauksessa jatkuu, sekä hallituksessa että ruokakaupoissa.

Kommentoi