Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 19.4.2021 Talouden nousuun ei pidä luottaa sokeasti

Viime viikon torstai-ilta ja perjantaiaamu olivat osakesijoittajille oikeita riemun hetkiä, kun peräti neljä Helsingin pörssissä noteerattavaa yritystä antoi positiivisen tulosvaroituksen. Toisin sanoen yritykset kertoivat, että meneekin paremmin kuin on aikaisemmin kerrottu.

Keskon, UPM:n, Valmetin ja Uponorin parantuneet näkymät todistavat alkuvuoden menneen ennakoitua mukavammin. Yritykset edustavat eri aloja, minkä vuoksi on mahdollista päätellä talouden alkaneen elpyä laajalla rintamalla. Myönteinen vire tarttui myös vieremäläisen Ponssen osakkeeseen. Inderes analyysipalvelu nosti ennustettaan yhtiön näkymistä selvästi. Iloisia näkymiä siivittävät tietysti kansainväliset uutiset. Yhdysvallat on kertonut, että sen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna jopa kahdeksan prosenttia. Kiina puolestaan ilmoitti ensimmäisen vuosineljänneksen bkt-kasvuksi 18,3 prosenttia.

Yritysten suuria odotuksia ei näytä pidättelevän oikein mikään. Korot ovat nollassa. Julkinen elvytys jatkuu. Kuluttajat suunnittelevat, mihin käyttäisivät korona-aikana säästyneitä varojaan.

Talouden nousun kova nopeus antaa kuitenkin aihetta varovaisuuteen. Koronapandemian aikana yritykset ovat sopeuttaneet pakon edessä ja nopeasti toimintojaan ja niiden ylösajaminen ei voi sujua aivan kitkatta. Siksi tuotannosta paljastuu varmasti kapeikkoja.

Globalisaation muokkaamassa teollisuustuotannossa kasvua hidastavia ja jopa sen pysäyttäviä seikkoja voi ilmaantua äkkiarvaamatta. Hyvä esimerkki on vuodenvaihteesta lähtien vaivannut sirupula. Kun pandemia iski koko voimallaan vuosi sitten, autojen kysyntä romahti. Niinpä siruvalmistajat etsivät korvaavia markkinoita elektroniikkateollisuudesta. Kun autojen kysyntä on nyt elpynyt, siruista on tullut ankara pula. Se on vaivannut myös Ponssea.

Ongelma osoittaa, että myös siruvalmistusta voidaan pitää huoltovarmuuskysymyksenä, ei tosin Suomen vaan EU:n tasolla. Siruja tarvitaan monessa paikassa kuten autoissa, metsäkoneissa, kännyköissä, pelikonsoleissa, näytönohjaimissa ja teollisuusautomaatiossa.

Kun rahtialus ajautui äskettäin poikittain Suezin kanavassa, talouselämän rattaat hidastuivat merkittävästi, kun tuotantopanokset eivät päässeet idästä länteen. Oma lukunsa ovat akkujen valmistuksessa tarvittavat raaka-aineet ja niiden jalostus, joita hallitsevat harvat. Myös onnettomuudet, luonnonmullistukset ja yhteiskunnalliset levottomuudet ovat riskitekijöitä, jotka varovainen sijoittaja ottaa huomioon.

Siruvalmistusta voidaan pitää huoltovarmuuskysymyksenä.