Heikki Toivasen kolumni: Tänään ei äänestetä ja se on huono asia

Heikki Toivanen

Heikki Toivanen

Yhdysvaltojen presidentinvaalit oli tärkeä taistelu demokratian kannalta. Ei ratkaiseva suuntaan tai toiseen, mutta vaalituloksen epäselväksi jääminen tai vaalien siirtyminen olisi horjuttanut koko länsimaisen järjestelmän perustuksia.

Voittajallakin oli oma merkityksensä, mutta vieläkin tärkeämpää oli, että vaalit vietiin läpi sääntöjen mukaisesti, kuten myös niiden tulosten perusteella tehty vallanvaihto.

Maailman vanhimman liberaalin demokratian toimivuutta kyseenalaistettiin poikkeuksellisen paljon juuri presidentti Donald Trumpin toimikaudella. Hän teki sitä erittäin voimallisesti myös omilla kommenteillaan tai tviiteillään, kuten tavaksi tuli.

On hyvä muistaa, että Trump halusi siirtää vaaleja koronakriisiin vedoten. Hänen mukaansa vaalit olisi pitänyt järjestää vasta, kun äänestäminen on turvallista.

Hän kyseenalaisti postiäänestyksen luotettavuuden, ja ilmoitti jo etukäteen, ettei tulisi hyväksymään vaalien tulosta. Motiivina nähtiin yleisesti se, että hän oli kannatusmittauksissa altavastaajana. Yhdysvallat nojaa kansavaltaisuudessaan vuonna 1789 voimaan tulleeseen perustuslakiinsa, johon myös vaalit perustuvat. Presidentti ei päätä vaalien ajankohtaa.

Tätä taustaa vasten on surullista, että Suomessa ei äänestetä eikä lasketa ääniä tänään, huhtikuun kolmantena sunnuntaina, kuten vaalilaki määrää.

Demokratiaa kohdeltiin kaltoin.

Päätös vaalien siirtämisestä ja päätöksen takana olevat perustelut ovat oikeutetun arvostelun kohteena, vaikka jälkiviisasteluun ei kannata liikaa aikaa käyttää. Virheistä kannattaa kuitenkin oppia, koska vaaleja tärkeämpää demokratian kulmakiveä ei ole.

Kuntavaalien siirtäminen pohjautui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maaliskuun alun laskelmaan siitä, että pelkästään tänään Suomessa olisi pahimman vaihtoehdon mukaan jopa yli 11 000 tartuntaa. Viime päivien tahti on ollut kuitenkin selvästi alle 500:n. Valmistelu oli puutteellista, THL:n mallintajat lomalla ja kunnon neuvotteluja lukujen pohjalta ei käyty. Tarkastelun keskipisteessä oli vain se heikoin vaihtoehto tulevaisuudesta. Demokratiaa kohdeltiin kaltoin, vaikka lakimuutos vaalien ajankohdasta nuijittiinkin lakien mukaisesti.

Demokratiaa keikutetaan monelta nurkalta. Päätöksiä, asiantuntijoita ja menettelytapoja kyseenalaistetaan. Itse koneiston pitää silloin terävöittää toimintaansa ja hoitaa asiat viimeisen päälle. Usko siihen, että jokainen meistä voi vaikuttaa ja valitut henkilöt edistävät yhteisiä asioita parhaan kykynsä mukaan ja asiat myös edistyvät, on oikeutus hallintomuodollemme.

Kun tänään ei kerran pääse äänestämään, tehdään se viimeistään 13.6.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi