Pääkirjoitus 20.4.2021: Erityishuoltopiirien asemaa on varjeltava

Kolmen valtakunnallisesti toimivan vammaisten erityispalveluja tuottavan kuntayhtymän johtajat katsovat, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen valmistelemat sote- lait uhkaavat vammaisten erityispalveluja, hoitoa ja kuntoutusta (Savon Sanomat 17.4.).

Jo viime syksynä kerrottiin (Savon Sanomat 29.10.), miten sote-esitys pirstoisi toteutuessaan niin Vaalijalan kuntayhtymän kuin muutkin ylimaakunnalliset erityishuoltopiirit. Tuolloin arvio oli, että Pieksämäeltä katoaa 600 työpaikkaa, verotuloja sulaa pois ja vuosikymmeniä kartutettu osaaminen häviää.

Ellei sote-uudistusesitystä muuteta, Vaalijalan pitää tehdä yksityiskohtaiset sopimukset neljän eri hyvinvointialueen kanssa. Kårkullan kuntayhtymällä on edessä sopimuksen laadinta peräti kahdeksan hyvinvointialueen kanssa.

On huolestuttavaa, että kuntayhtymien johtajat yhä varoittavat vammaisten erityispalvelujen pirstoutumisesta. Huolet viestivät, että vaikuttamisyritykset valmistelutyöhön eduskunnan valiokunnissa eivät ole sujuneet toivotusti.

Sote-uudistukseen on sen valmistelun eri vaiheissa sanottu liittyvän ajatus, että kunhan uudistus saadaan alulle, korjaustoimiin on vaivatonta ryhtyä. Kokonaisuuden kanssa on varmasti viisasta toimiakin sillä tavalla, mutta erityishuoltopiirien kanssa malli ei toimi. Sellaista ei pidä korjata, mikä ei ole rikki.

Kuten kuntayhtymien johtajat huomauttavat, erityishuoltopiirit tarjoavat palveluja, joiden vastaanottajat eivät kykene ajamaan itse asiaansa. Vaativia erityispalveluja tarvitsevilla voi olla kehitysvamman lisäksi useita sairauksia ja palvelutarpeita, joihin eivät tavalliset vammaispalvelut riitä puhumattakaan tavanomaisista terveys- tai mielenterveyspalveluista.

Sellaista ei pidä korjata, mikä ei ole rikki.

Kuten kuntayhtymien johtajat toteavat, erityishuoltopiirien kohtalo koskettaa aivan tavallisia perheitä, oli potilaan erityistarve ajankohtaistunut vakavan sairastumisen tai onnettomuuden vuoksi tai jo syntymässä. Kaikkien perheenjäsenten elämä mullistuu. Heidät jos ketkä soisi säästettävän sote-pompottelulta, jota lähivuosina on luvassa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) pitää viisaana osaamiskeskittymille kertyneiden etujen varjelemisen, mutta ei ota kantaa erityishuoltopiirien tulevaisuuteen ennen kuin seitsemän lausuntovaliokuntaa antaa omat lausuntonsa sote-uudistuksesta (Savon Sanomat 18.4.).

Kuntayhtymien johtajilla on esittää päättäjille toimintamalli, joka vaikuttaa järkeenkäyvältä ja toteuttamiskelpoiselta. Hyvinvointialueet omistaisivat nykyisiä kuntayhtymiä, joita voitaisiin nimittää sitten vaikka hyvinvointiyhtymiksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut