Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiekanpoistajat ovat hyvällä asialla

Runsasluminen talvi sai monen vielä maaliskuussa ennakoimaan, että talvi jatkuu ja kevät viivästyy. Vaan eivätpä ole vuodet veljeksiä. Kun vielä kuukausi sitten viikolla 11 Kuopion kaupunki ilmoitti puhdistavansa lumia eri puolilta kaupunkia, nyt on jo hiekanpoisto kaduilta ja pyöräteiltä hyvässä vauhdissa.

Hiekanpoisto on operaatio, johon pitää valmistautua hyvissä ajoin, eikä säitä voi valita. Kuopiossa ilmanlaatu ennätti jo heiketä merkittävästi viikko sitten kuivan ja tyynen sään vuoksi. Savilahden ja Tasavallankadun mittausasemilla hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ylittivät raja-arvotason eli 50 mikrogrammaa kuutiossa. Myös muissa taajamissa katupöly on kiusannut ihmisiä.

Etukäteen tiedossa ollut puhdistusoperaatio käynnistyi Kuopiossa sunnuntaina varsin hyvin parinkymmenen puhdistuskoneen ja 60 työntekijän voimin. Joskin tyypilliseen tapaan hyvää ja tärkeää työtä tekevät hiekanpoistajat saivat silmilleen ilkeitä käsimerkkejä muutamalta keskustassa liikkuneelta. Työkoneiden välistä puikkelehtineet autoilijat eivät voi puolustaa huonoa käytöstään mitenkään, eikä kenelläkään ole oikeutta vaatia autonsa puhdistusta kaupungin laskuun.

Etukäteistiedottamisesta huolimatta kaduilta piti hinata pois nelisenkymmentä autoa, mikä on varsin paljon siihen nähden, että kadut puhdistetaan joka vuosi jokseenkin samaan aikaan. Muistamista seuraavina vuosina helpottanee pysäköintivirhemaksu ja parin sadan euron siirtomaksu.