Vähälumisinakin talvina on hyvä liikkua

Tuoreen uutisen mukaan (Savon Sanomat 21.4.) Kuopion kaupunki kaavailee uuden 3,35 kilometrin mittaisen uuden ulkoluväylän ja latureitin rakentamista Tervaruukin maisemiin. Hintaa hankkeelle tulee noin 170 euroa metri eli 570 000 euroa. Summa sisältää valaistuksen ja viiden metrin levyisen väylän raivaamisen ja pohjustamisen.

Kuopiossa on toteuttu jo vuosikymmeniä ajatusta Läheltä liikkeelle. Sen mukaan liikkumaan lähtemisen kynnys on höylättävä niin alas kuin mahdollista. Olosuhteita onkin rakennettu runsaasti. Nyt kaupunki ylläpitää 600 kilometrin mittaista hiihtolatujen verkostoa 350 000 eurolla vuodessa. Sitä voidaan pitää todellisena kansanterveystyön urotekona.

Ilmasto kuitenkin muuttuu, vaikka se on saattanutkin innokkaimmilta hiihtoniiloilta ja -noorilta unohtua nähdyn kaltaisen hienon hiihtotalven vuoksi. Missä liikkua, kun lunta ei ole? Hiihtoputkista ei ole iloa kaikille ja rullasuksilla on vaikea hiekoitettuja väyliä pitkin hiihtää.

Kävelijät ja pyöräilijät voivat periaatteessa käyttää hiihtoreittejä lumettomina aikoina, mutta vain periaatteessa. Käytännössä reitit ovat talvisin liian märkiä sekä kävelyyn että pyöräilyyn.

Kuopion kaupungin kannattaisi ottaa harkintaan, voisiko latujen kunnossapitorahoista nipistää edes hieman maastopyöräilyreittien rakentamiseen, kestävöittämiseen ja jopa niiden talvikunnossapitoon. Kapeita reittejä saisi pienellä rahalla. Samat reitit kelpaisivat myös kävelijöille.

Kommentoi