Pääkirjoitus 21.4.2021: Putin hakee huomiota ja arvostusta Venäjälle

Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskiviikkoiselta kansakunnan tilaa käsittelevältä linjapuheelta odotettiin paljon, mutta sisältö jäi lopulta ohueksi, vaikka sen piti olla "poikkeuksellisen merkityksellinen". Puheessa ei mainittu, että parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto on kutsuttu koolle torstaiksi. Kutsun syytä on arvuuteltu, koska se voi tarkoittaa välitöntä ryhtymistä lainsäädäntötyöhön Putinin määräysten mukaan.

Puheen ohuutta voi selittää se, että Putin alkaa olla jo vaikeuksissa usean kansainvälisen mielenkiinnon kohteeksi joutuneen asian vuoksi.

Ensinnäkin kolme viikkoa syömälakossa olleen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin terveydentila on huolestuttavalla tolalla. Häntä kohdellaan huonosti vankilassa, jonne hän joutui poliittiseksi leimatun oikeudenkäynnin takia. Yhdysvallat on varoittanut seurauksista, jos Navalnyi kuolee.

Viime viikolla Tshekin poliisi kertoi etsivänsä kahta venäläistä sotilastiedustelun GRU:n upseeria, jotka olivat olleet maassa ammusvarikon räjähdyksen aikana Vrbeticen kylässä vuonna 2014. Miesten nimet ovat samat kuin niiden, joita on syytetty Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä murhayrityksestä Salisburyssä 2018.

Tilanne Itä-Ukrainan alueella on kiristynyt, kun Putin keskittää joukkoja Ukrainan rajoille. Puheessakin sotilaallinen uho kuului, kun presidentti puhui maan ydinaseista ja uuden sukupolven asejärjestelmistä. Uho nosti pintaan miksi-kysymyksen, joka jäi vastausta vaille.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ehdotti äskettäin puhelimitse Putinille kahdenkeskistä tapaamista jossakin Euroopan maassa. Putin ei ole vastannut ehdotukseen, eikä vastaus sisältynyt myöskään puheeseen, joskin Putin ilmoitti Venäjän olevan aina valmis kansainväliseen dialogiin, muun muassa YK:n kautta.

Venäjä epäilee kaikkia ja operoi epäluulojensa mukaisesti.

Uutisten ja keskiviikon puheen perusteella vaikuttaa siltä, että epäluuloinen Venäjä epäilee kaikkia ja operoi epäluulojensa mukaisesti toimien omalakisesti ja asettaen tiukkoja ehtoja muille. Huomiohakuisuus on pyrkimystä lisätä Venäjän arvostusta maailmanpolitiikassa. Joku voisi hänelle sanoa, ettei se noin onnistu.

Kun Venäjän vastustajikseen katsomat maat eivät ole lähteneet mielistelemään yksinvaltiasta, Putin kiukuttelee kuin loukkaantuneena. Puheen syytös muiden maiden käyttämästä koppavasta sävystä saattoi tosin olla myös vaalipuhetta syksyn duumanvaaleja silmälläpitäen.

Suomen presidentin Sauli Niinistön toiminta eräänlaisena puhemiehenä Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä on tärkeää, mutta tulokset jäävät kyllä haaveeksi, jos Venäjä jatkaa riitaisalla ja haastavalla linjallaan.

Kommentoi