Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Pääkirjoitus 25.4.2021 Korona on mullistanut asuntokauppaa

Koronapandemian yksi suurista hyötyjistä on ollut kiinteistönvälitysala. Kauppa on käynyt todella vilkkaasti ensimmäisten kolmen kuukauden aikana tänä vuonna, eikä vauhdin hiipumista ole ainakaan vielä odotettavissa. Myytävistä kohteista on paikoin kova pula.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hintaseurantapalvelun tilastojen mukaan esimerkiksi Kuopiossa asuntokauppoja syntyi tammi-maaliskuussa 16 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Siilinjärvellä kaupat lisääntyivät 38, Varkaudessa 39 ja Pieksämäelläkin seitsemän prosenttia.

Iisalmen yllättävä kauppamäärien 20 prosentin pudotus antaa sen sijaan aiheen epäillä, ettei tilasto kata kaikkia kiinteistönvälittäjien tekemiä kauppoja. On toki muutoinkin hyvä tiedostaa, että tilastosta puuttuvat myös yksityisten keskenään tekemät asuntokaupat ja lisäksi osa rakennusyhtiöistä myy uusia asuntoja omaan lukuunsa.

Tuoreiden tilastojen perusteella näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että moni pitävänä pidetty totuus asuntokaupassa ei välttämättä pidä enää paikkaansa. Asunto voi nyt mennä kaupaksi jopa yli pyyntihinnan kaukanakin suurista taajamista, kun liikenneyhteydet ovat kelvolliset.

Voimakkaasti muuttunut kysyntä on tehnyt tilastojen tulkinnasta vaikeaa. Esimerkiksi Kuopiossa hintatilasto viittaa keskineliöhinnan laskeneen alkuvuoden kerrostalokaupoissa, kun kyse voi olla kauppojen keskittymisestä aikaisempaa suurempiin asuntoihin, joissa keskineliöhinnat ovat tyypillisesti pienemmät kuin yksiöissä ja kaksioissa. Lisäksi viime vuosina kerrostaloasuntojen keskihintaa on nostanut runsas uudistuotanto Kuopion ruutukaava-alueella, missä neliöhinta on kivunnut reippaasti yli tavanomaisen käytetyn kerrostalohuoneiston hinnan.

Koronan piikkiin on laitettava myös vapaa-ajankohteiden kaupan vilkastuminen. Koko viime vuonna esimerkiksi Pohjois-Savossa kauppoja syntyi 239, kun vielä 2016 kauppamäärä oli vain 127. Alkuvuoden muutaman kymmenen kaupan perusteella ei voi tehdä vielä johtopäätöksiä tästä vuodesta, joskin yli 200 päivän nousseesta myyntiajasta ja 30 prosentin hinnannoususta voi päätellä monen pitkään myynnissä olleen kalliiden mökin menneen lopulta kaupaksi.

Muuttunut kysyntä on tehnyt tilastojen tulkinnasta vaikeaa.

Vaan miten käy sitten, kun korona menee ohi? Kuinka moni uusi mökinomistaja huomaa, että on lopulta kovin työlästä asua syrjässä, vaikka kalasaunan välkkyvä ranta ihana onkin? Vaihtuuko into kyllästymiseksi? Ovatko ostajan markkinat tulossa piankin?

On hyvä tiedostaa, että valtakunnalliset arviot asuntomarkkinoista eivät välttämättä pidä paikkaansa kaikkialla. Asuntomarkkinat ovat aina paikalliset omine erityispiirteineen, joista on viisasta ottaa rauhassa selvää ennen päätöksentekoa.