Nuorten miesten tyhmä nuuskabisnes

Suhtautuminen nuuskaan on ollut Suomessa pitkään löperöä, koska vain sen myynti ja välitys on lainvastaista, mutta sen käyttö ei. Poliisi ei ole resurssipulassaan puuttunut sisämaassa rehottaneeseen nuuskakauppaan ja tullinkin suhtautuminen on vaikuttanut välinpitämättömältä.

Niinpä uutinen tullin rikostutkinnan paljastamasta pimeästä ammattimaisesta nuuskabisneksestä oli tosi yllätys, paitsi yleisölle varmasti myös kahdelle iisalmelaiselle päätekijälle ja heidän yli kymmenelle rikoskumppanilleen (Savon Sanomat 22.4.). Vähintään 5400 nuuskakilon hankkimisen ajankohdaksi tulli määritteli viime elokuun ja tämän vuoden tammikuun välisen ajan. Siitä voi päätellä, että toiminta on ollut laajaa, järjestelmällistä ja tuottoisaa.

Nuuska on ollut näennäisen vaarattomuutensa vuoksi houkutteleva salakuljetettava, kun viranomaiset ovat vaikuttaneet katsovan touhua läpi sormiensa. Ehkä juuri siksi iisalmelaismiesten oma nuuskaharrastus muuttui ammattimaiseksi salaseinäisine pakettiautoineen. Ehkä heistä tuntui, etteivät he voi jäädä kiinni.

Yleiseen elämänkokemukseen nojaten on aiheellista vaatia myös poliisilta ryhdistäytymistä nuuskan suhteen. Poliisilla ei ole vara kohauttaa olkiaan nuuskakaupalle saati ostaa laittomasti maahan tuotua tavaraa, koska sellainen välinpitämättömyys lisää houkutusta helpon rahan tekemiseen laittomin keinoin ja on omiaan vähentämään yleistä lainkuuliaisuutta.

Kommentoi