Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 24.4.2021 Savolaisesta laaja-alaisesta osaamisesta on syytä iloita

Viimeinen vuosi on ollut historiallisen kovaa aikaa monissa yrityksissä. Esimerkiksi erikoistavarakauppa, ravintola-ala ja tapahtumajärjestäjät ovat joutuneet puun ja kuoren väliin jopa kohtalokkain seurauksin. Jotkut ovat hakeneet pelastusrengasta muuttamalla liiketoimintaideaansa.

Pandemian keskellä on hyvä myös huomata, millaista elinvoimaa luovaa osaamista maakunnassamme on.

Ajankohtainen on luonnollisesti rokotetoimintaa varten perustettu Rokote Laboratories Finland Oy, jossa on mukana Itä-Suomen yliopisto sekä huippututkija Seppo Ylä-Herttuala. Se kehittää koronaa vastaan nenäsumuterokotetta, jota on mahdollista valmistaa Kuopiossa.

Ylä-Savon ihmettä on käyty katsomassa kaempaakin ja kannattaa käydä jatkossakin. Olvin ja Ponssen menestystarina jatkuu. Niiden markkina-arvo on ylittänyt miljardin. Ponssen tavoin Normet on kasvanut pienestä pajasta maailmanlaajuiseksi tekijäksi. Yritykset antavat leipäpuuta työntekijöidensä ohella alihankkijoilleen.

Genelec Oy on äänentoistossa alansa ehdotonta huippua.

Perinteisellä toimialalla rakentamisessa Luja-yhtiöiden maantieteellinen laajentuminen muistuttaa Olvia. Kun juomayhtiö tunnettiin aikoinaan Järvi-Suomen panimona, Luja teki elementtejä ja rakensi taloja lähinnä itäiseen Suomeen. Nykyisin on toisin. Laajentuneen Lujan liikevaihto on ylittänyt 750 miljoonaa euroa.

Keski-Savo on perinteisesti nojannut metsäteollisuuteen. Niin nojaa edelleenkin, vaikka vuonna 2009 finanssikriisin aikoihin tunnelmat olivat synkät, kun StoraEnso ilmoitti suunnittelevansa Varkauden tehtaiden sulkemista.

Jos näin olisi käynyt, se olisi merkinnyt lopputiliä 630 työntekijälle. Suonenisku olisi ollut samaa luokkaa konsernin kuluvalla viikolla kertoma päätös sulkea Veitsiluodon paperitehdas Kemissä. StoraEnso näki kuitenkin Varkaudessa olevan potentiaalin. Tehtaan tuotantosuunta muutettiin, ja kaupungissa ryhdyttiin tekemään kartonkia, jolle riittää maailmanmarkkinoilla kysyntää.

Hyvin erilaisilta toimialoilta tulevat esimerkit osoittavat kaikki, että menestyminen vaatii näkemystä, vankkaa uskoa omaan tekemiseen ja osaamisen jatkuvaa päivittämistä. Kilpailussa on muutoin mahdoton menestyä.

Pohjois-Savossa saamme olla tyytyväisiä vahvasta yksityisestä sektorista. Ilman sitä ei ole pohjaa, joka kannattelee hyvinvointivaltiota. Tämä on hyvä muistaa koronan jälkihoidossa.