Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 27.4.2021 Vihreät haastaa Merkelin perinnön

Pitkiin valtakausiin ja niiden päättymisiin liittyy aina erityisiä jännitteitä. Sitäkin enemmän, kun kyseessä on eurooppalainen suurvalta kuten Saksa. Syyskuisten vaalien jälkeen sivuun siirtyvä liittokansleri Angela Merkel on edustanut pysyvyyttä ei pelkästään Saksan vaan koko Euroopan Unionin ytimessä. Neljä kautta ja 16 vuotta vallassa on merkittävä saavutus.

Jatkajalla on spekuloitu jo pitkään, ja asetelmat ovat viime viikkoina selkiytyneet. Merkelin oman puolueen kristillisdemokraattisen CDU:n ja sen tukipuolueen CSU:n kansleriehdokkaaksi valittiin Armin Laschet, 60.

Laschet on CDU:n puoluejohtaja ja Saksan väkirikkaimman osavaltion Nordrhein-Westfalenin pääministeri.

Kovasti heiluvien kannatusmittausten perusteella perinteinen keskustaoikeistolainen liittouma on kuitenkin vaikeuksissa. Kansleriksi onkin tyrkyllä myös vihreiden kärkiehdokas Annalena Baerbock. Ulkopolitiikan osaajana tunnettu 40-vuotias Baerbock edustaa puolueensa maltillista siipeä. Riippuen mittauksesta, vihreät ovat kirineet CDU/CSU:n kantaan tai ohi.

Vihreät voisi saada enemmistön liittopäiville sosiaalidemokraattien ja liberaalipuolueen kanssa. On myös mahdollista, että CDU ja vihreät löytävät toisensa ja Baerbockista tulisi ulkoministeri.

Tässä vaiheessa näyttää siltä, että Saksan vaaleista ja vallanjaosta on tulossa ennalta-arvaamattomimmat jopa vuosikymmeniin.