Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussi Murtasaaren kolumni Kiitos Tytti Yli-Viikari kirjavinkistä! - Olen löytämässä oman elämäni euthymian

Olen tässä kesän lähestyessä tuumaillut, että nyt olisi aika laittaa mieltä moukaroivat thymokset (tunteenpurkaukset) kuriin.

Valitsin taisteluaseeksi logismoin (järkeily), koska halusin saavuttaa euthymian (mielenrauha).

Pikainen googletus ei antanut riittävästi avaimia epämiellyttävien tunteenpurkausten, järkeilyn ja mielentyyneyden keskinäisten kiemuroiden selvittämiseen. Siispä etsimään antiikin ajan filosofin Plutarkhoksen teosta Mielen tyyneydestä.

Tein netissä pikahaun maakunnan kirjastojen antiin. Tulos oli aina sama: lainassa tai varattu.

Voihan Tytti Yli-Viikari sentään!

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtaja marssi huhtikuun alussa selittelemään epäiltyjä sekoilujaan eduskunnan kansliatoimikunnalle. Siis muun muassa työsuhteisiin, palkka-asioihin ja työnantajan luottokortin käyttöön liittyviä epäselvyyksiä.

Tietenkin media seurasi kansliatoimikunnan pakeille menevää VTV-pomoa. Mitä teosta Yli-Viikari vilauttelikaan käsivartensa kätköstä?

Aivan!

Media kiinnostui, somessa kohistiin, ja näemmä savolaiset ryntäsivät joukolla lainaamaan kreikkalaisfilosofin opusta.

Okei, kirjasto tuotti minulle vesiperän. Onneksi kirjoja voi ostaa.

Plutarkhoksen ajatuksia tankatessa olen myös miettinyt, minkälaista oppia kohun keskiössä oleva Yli-Viikari on kirjasta ammentanut. Kiteytyykö se kenties tähän:

Viisaat osaavat ottaa kaikkein hankalimmistakin tilanteista sen, mikä heille sopii ja on hyödyksi ”Niin kuin mies, joka yritti osua kivellä koiraan, mutta osuikin äitipuoleensa. ”Ei huono tuokaan”, hän totesi.

Vakavasti ottaen. Kiitokset VTV-pomolle oivallisesta kirjavinkistä. Kenellepä ei tekisi hyvää etsiä mielenrauhaa. Tämän teeman ympärille Plutarkhoksen teos rakentuu.

On myös kiehtovaa huomata, että antiikin ajan yhteiskunnassa pohdittiin täysin samanlaisia asioita ja ongelmia kuin nykyaikana, siis kateuteen, ahneuteen, itsetuntoon, kuolemaan ja rakkauteen liittyviä aiheita. Ytimessä on kysymys siitä, kuinka ihminen oppisi olemaan sinut itsensä kanssa.

No, miten se onnistuu?

Lukuapplikaationi kertoo, että Plutarkhoksen kirjasta on kahlattu vasta 43 prosenttia. Enpä siis ala mestaroida. Toki voin lukemani perusteella sen sanoa, että jos thymokset kuumottelevat juuri sinua arvon lukija, niin eivät Plutarkhoksen elämänviisaudet mitenkään huonoimmasta päästä ole oman elämän euthymiaa etsiessä.