Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivi Nergin kolumni | Olemme tarinankertojia jokainen

Ihmisten tapana on tuottaa tarinoita ja arkistojakin eletystä elämästä. Ne tarinat ovat aivan uniikkeja jokainen. Niihin tulee iloja ja suruja. Aika kultaa muistot ja huomaamme usein todeksi, että jokaiselle päivälle on ollut oma voimansa ja olemme kasvaneet ihmisinä.

Tulevaisuus on edessämme, toivoa täynnä, ja siinä luomme tarinamme jatkoa. Päivä kerrallaan, uutta luoden. Tärkeää on arvopohjamme ja asenteemme.

Myös Suomen tarinaa tehdään joka päivä. Tarina ennen tätä päivää on olemassa. Itsenäisen Suomen yli satavuotinen taival on ollut menestystarina. Uhrauksia, taistelua, uuden rakentamista, kaikkien mukana pitämistä, viisaita nöyriä johtajia, sisukasta, sitkeätä kansaa, arvopohjaista isänmaamme kehittämistä. Olemme yhdessä rakentaneet maailman onnellisimmaksi arvioidun hyvinvointivaltion. Välillä kiistellen, välillä samaan tahtiin marssien.

Tulevaisuuden Suomen tarinaa rakennetaan nyt, kun isot megatrendit muokkaavat toimintaympäristöä ennennäkemättömällä tavalla – esimerkkeinä ilmastonmuutos, digitalisoituminen ja alustatalous. Olemme vastuussa tuleville sukupolville, ettei hyvinvointivaltiomme rapaudu, vaan tarina kantaa uudenlaiseen Suomeen. Näen suurta tarvetta tarkastelulle ja toimenpiteille kolmen teemaan osalta, jotta tarinamme kantaisi tulevaisuuteen: työ ja sen merkitys Suomessa, osallisuuden kokemus ja demokratian, oikeusvaltion kestävyys.

Työn kautta osallistuminen Suomen rakentamiseen on ollut yksi maamme peruskulmakivistä, ja sitä sen tulee olla tulevaisuudessakin, joten siksi viimeaikainen kehitys sekä työllisyysasteessamme että työvoimatilanteessamme onkin erityisen huolestuttava. Meistä suomalaisista 43 prosenttia käy töissä mahdollistaen palvelut, etuudet ja rakenteet. Yli 160 000 henkilöä on sitkeästi pitkäaikaistyöttöminä. Kansamme myös eläköityy, syntyvyys on alhaista ja työperäinen maahanmuutto pientä. Työvoimapula häämöttää talouden kasvun yhtenä jarruttajana.

Työ tuo merkitystä elämälle ja antaa osallisuuden kokemuksen: minua tarvitaan, minä osaan. Kyselyissä moni eläkeläinenkin kertoo halukkuutensa osallistua työelämään. Osattomuuden kokemus virtuaalimaailmassa on uusi ilmiö keskuudessamme: kuulunko yhteiskuntaan, jollen osaa käyttää digitaalisia palveluja?

Olemme yhdessä rakentaneet maailman onnellisimmaksi arvioidun hyvinvointivaltion.

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi herätteli meitä demokratiamme ja oikeusvaltiomme tilanteeseen. Hänen mukaansa Suomessakin pitää varautua siihen, että tulevaisuudessa valtaapitävät voisivat hyökätä oikeusvaltion periaatteita vastaan. Puola ja Unkari ovat valitettavan lähellä olevia esimerkkejä. Kestääkö oikeusvaltiomme ja demokratiamme hyökkäyksiä, olemmeko varautuneet?

Tehdään yhdessä uudenlaisen Suomen tarinaa tuleville sukupolville.

Kirjoittaja on alivaltiosihteeri valtiovarainministeriössä.