Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyläkaupat peilaavat maaseutua

Savon Sanomien levikkialueella on enää 17 kyläkauppaa. Niistä yhdeksän sai toissa vuonna niin sanottua kyläkauppatukea ja kahdeksan jäi sitä vaille tai ei sitä hakenut (Savon Sanomat 3.5.).

Koko maassa kyläkauppojen määrä on pienentynyt tällä vuosituhannella noin 700 kaupasta pariin sataan. Kyläkauppojen loppu häämöttää 2030-luvulla. Ilman valtiovallan rahallista tukea moni kyläkauppa olisi jo lopettanut toimintansa.

Kyläkaupat peilaavat maaseutua. Vakituinen asujamisto on hyvin paljon pienempi kuin takavuosina. Ympärivuotisista asukkaista ei ole ylläpitämään kyläkauppoja, semminkin kun pääosa ruokaostoksista on niin vaivaton hoitaa pistäytymällä kirkonkylällä tai isommassa kaupungissa. Samanaikaisesti mökkiläisten määrä on kasvanut, mutta hekään eivät turvaudu kyläkauppoihin ruokaostoksissaan, vaan rahtaavat juomisensa ja syömisensä mieluusti mukanaan.

Perustotuus on, että palvelut eivät pysy edes tuettuina, ellei niille ole tarpeeksi kysyntää. Maaseutu on tyhjentynyt vuosikymmenten ajan. Lähtijöiden määrä on vähentynyt perheiden pienentyessä ja siten kesäiset "paluumuutot" ovat radikaalisti vähentyneet.

Kyläkauppojen uuteen tulemiseen tekee mieli uskoa koronan koulimassa etätyöilmastossa. Ehkä kannattavan liiketoiminnan siemen piileekin juuri siinä, että uudet maaseudun kesäasukkaat ovat yhä harvemmin kylien entisiä asukkaita. He saattavat olla vailla jotain aivan uutta.