Kovat idealistit hakevat selkävoittoja

Vesa Kärkkäinen

Vesa Kärkkäinen

Kova idealisti ei voi olla hyvä poliitikko.

Väitteen selittämiseksi on muisteltava osuvaa määritelmää, jonka mukaan politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Siis sinun, minun ja Hentun Liisan asioiden hoitamista. Kun hoidettavana on keskenään hyvinkin erilaisten ihmisten yhteisiä asioita, jo arkijärki sanoo, että on annettava jostakin periksi toiselle tärkeässä asiassa voidakseen saada jotain myönnytyksiä itselle tärkeässä asiassa.

Kova idealisti katsoo kyklooppisesti, että hänellä ja vain hänen kanssaan samoin ajattelevilla on hallussaan totuus. Ja sitä tiukemmin kova idealisti niin katsoo, kun hän on löytänyt mieluisia tosiasioita ajattelunsa tueksi. Jos joku muu tulkitsee samoja tosiasioita toisin, tuo joku muu on tietysti väärässä.

Erityisen altis kärjistyksille on ympäristökeskustelua. Eniten äänessä ovat kovat ideologit. Samaa meteliä on Suomi ensin-öyhötyksessä. Kuvaannollisesti heillä on Teamsissa mikrofoni jatkuvasti päällä ja vastaanottimen volyymi minimissä, etteivät vastaväitteet häiritse. Pitäisi olla mieluummin päinvastoin. Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan. Kaiku palaa. Sama viesti tulee takaisin.

Äsken kävi niin, että pitkään toimineen ympäristöasioita käsitelleen työryhmän loppuraporttiin tuli voimakas erimielisyys. Ei niinkään asioiden vuoksi vaan aukijääneen mikrofonin takia. Joku huolimaton oli arvioinut kovan ideologin, joskin virkamiehen, ajattelua suoranuottisesti. Tölväisyn lopputulos oli loukkaantuminen ja kosto. Konsensushakuinen työryhmä päätyi rumaan riitaan.

Demokratia ei toimi, jos luottamusta saaneet ihmiset ovat kovia ideologeja, olivatpa he sitten niin sanottuja isänmaallisia tai ympäristötietoisia. Kovan ideologin tunnistaa siitä, että hän ei taivu kompromissiin. Hän ei luovu vaatimuksistaan piiruakaan, vaan odottaa muiden taipuvan hänen kannalleen. Hänelle ei riitä, että hän voittaa vähäsen, hänen on voitettava kaikki. Pistevoiton sijasta vain selkävoitto kelpaa. Ja sen jälkeen tavoite on uusi selkävoitto.

Heillä on Teamsissa mikrofoni koko ajan päällä.

Eduskunnassa, europarlamentissa ja kunnanvaltuustoissa istuu kovia ideologeja. Mielipiteet eroavat voimakkaasti toisistaan. He lyövät leimoja toisiinsa ja sellaisiinkin kanssakulkijoihin, jotka yrittävät olla fiksusti vaiti. Asiat jäävät hoitamatta.

Yritän siis sanoa, että äänioikeutettujen kansalaisten valtaan liittyy iso vastuu. Seuraavaksi he päättävät kesäkuussa, millaiset ihmiset johtavat kuntia tulevat neljä vuotta.

Yhteistyökyky ja taito sovitella ovat luottamushenkilön tärkeimmät taidot, eivätkä ne todellakaan sulje pois suoraselkäisyyttä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut