Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kristiina Poutiaisen kolumni "Lapsi ei kaipaa meikattua äitiä tai siistiä kotia. Lapsi kaipaa sitä, että..." – Hei väsynyt vanhempi, ota tästä vielä yksi vinkki!

Vanhemmat uupuvat yhä enemmän lapsiperhearkeen. Aihe on osin tabu: eihän nyt kukaan omiin lapsiinsa voi uupua (SS 23.4.2021). Lasten sijaan katsotaan sitä arkea, johon uuvutaan.

Toisilla kaikki (kulissit) tuntuu olevan tiptop. On terveellistä, itse tehtyä ruokaa, kiiltävä koti, iloa, loputonta hellyyttä, luovuutta, sporttisuutta, pirkkaniksejä ja raivokohtauksetkin ovat sometettavan upeita kasvamiskokemuksia.

Äkkisellään sitä voi tuntea riittämättömyyttä moisten superihmisten vierellä. Miksihän sitä pitää verrata, että kyllä minäkin suoritan vanhemmuutta yhtä oppikirjamaisesti ja lyön vielä paremmaksi? Missä vaiheessa tästä tuli vanhemmuuskilpailu, jonka pisterankkaus on mielivaltainen kasa saavutuksia (omia ja lapsen) asioissa, jotka kuuluvat perusarkeen ja ovat eri tavoin merkityksellisiä eri perheille – etenkin niille lapsille?

Mutta jos hallitsen kaiken, takaan lapselleni parhaimmat ja monipuolisimmat pohjat maailmalle ponnistamiseen. Eikö?

Joka tuutista tulvii kasvatusopastusta ja supernannyt linjaavat, miten riehkapyllyt saadaan mallikansalaisiksi. Päälle vielä somen kaikki erityiset sormiruokailu- ja kestovaipparyhmät.

Lisätvistiä tulee, kun ohjeet ovat lievästi ristiriitaisia: Ole joustava ja luova, järjestelmällinen ja johdonmukainen. Ole hellä ja napakka. Ole tasapuolinen ja huomioi yksilöt. Et voi kehua liikaa, mutta älä kehu tyhjästä. Opeta sietämään pettymyksiä. Kuuntele lasta, puolisoa ja itseäsi. Muista parisuhdeaika. Muista oma aika. Tärkeintä, mitä voit antaa toiselle, on aika.

Ohjeet ovat lievästi ristiriitaisia.

Niin, ja perehdy lisäaineisiin ja ruuan tuotantoketjuihin. Ja lastenvaatteiden teknisiin ominaisuuksiin, vesipilareihin ja merinovillan tuotannon etiikkaan. Ja turvaistuinten mallistojen vertailuun. Ja rattaiden, suksien, skuuttien ja kypärien.

Puntaroi myös minkä hintainen lahja annetaan kaverisynttäreillä? Mennäänkö uima- vai hiihtokouluun, käsityökerhoon vai muskariin? Liikkuko lapsi suositusten mukaan? Äänikirja vai itse luettu? Uv-uikkari vai puuvilla-asu? Miten menivät eri nettikirppisten av-säännöt?

Siihen päälle yleisvinkit: luo uraa, opi digikyvyt, lue kirja, kävele 10 000 askelta, harrasta uutta, löydä mindfulness, ehdi kesäkuntoon, hyggeile, perusta kasvimaa, naura ja hulluttele ja pelasta maapallo. Syytä olisi myös tehdä talkootöitä, myydä luokkaretkiä varten Isän punssipallosia ja opetella tekemään Frozen-letti.

Tiedostavuus on mahtava juttu. Mutta liika on liikaa. Tieto- ja vinkkimassat voivat uuvuttaa ja saada olon epäonnistuneeksi vätykseksi.

Lähestyvän äitienpäivän kunniaksi tässä silti vielä yksi vinkki, jonka jälkeen niitä muita voi katsella matalammalla sykkeellä: riittävä vanhemmuus.

Miksihän sitä pitää verrata, että kyllä minäkin suoritan vanhemmuutta yhtä oppikirjamaisesti ja lyön vielä paremmaksi?

"Jos jatkuvasti on mukana kilpajuoksussa, uupuu takuulla. Ei ole olemassakaan superäitiä. Kaikille rajat tulevat vastaan jossain vaiheessa", niputti Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksen asiantuntija Juulia Ukkonen jo vuonna 2015, kun vanhempien uupumus nousi pinnalle (SS 10.5.2015).

"On normaalia olla välillä kärttyinen, väsynyt ja koti sekaisin. Lämmitä toisinaan maksalaatikkoa mikrossa ja istu sohvalle. Ota huumorilla ja lämmöllä oma epätäydellisyytesi. Lapsi ei kaipaa meikattua äitiä tai tahratonta kotia. Lapsi kaipaa sitä, että kotona on kivaa ja hyvä olla. Parasta on aito nauru ja hyvä tunnelma. Kaikessa ei tarvitse olla hyvä. Riittää, että on riittävä ja sallii itselleen heikotkin hetket."

Oikein hyvää äitienpäivää!

Kirjoittaja on Savon Sanomien teematuottaja.

Näin äidit vastaavat superäiti-tavoitteisiin

Yhä useampi äiti pyrkii täydellisyyteen

Vanhempien suru korona-ajan rajoituksista alkaa nostaa päätään – "Olen oikeasti katkera siitä, kuinka esikoisen vauva-aika meni"